Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ethyleen controle zorgt voor versere producten

Ongeveer een kwart van alle producten in de VS wordt verspild. Een groot deel van deze verspilling vindt plaats nog voordat de producten in de schappen zijn beland. Vaak is dit het gevolg van een slechte behandeling waardoor de producten vroegtijdig rijpen en rotten. Naast goede sanering en temperatuurmanagement kan modified atmosphere packaging (MAP) er voor zorgen dat er minder producten worden verspild in de leveringsketen. 



Een van de grootste bedreigingen voor verse producten komt door de producten zelf. Groenten en fruit produceren een natuurlijk hormoon, ethyleen, als onderdeel van het rijpingsproces. Ethyleen reguleert veel van de fysiologische processen bij groenten en fruit, zoals het rijpen en de veroudering. Dit hormoon wordt veel geproduceerd door beschadigd fruit en dit wordt nog eens gestimuleerd wanneer de producten onder ongunstige omstandigheden worden opgeslagen. Zo stimuleert een hoge temperatuur de ethyleenproductie waardoor de producten beschadigd raken. Dit kan dan weer een kettingreactie veroorzaken waardoor de kwaliteit verloren gaat en de houdbaarheid verkort wordt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn roodbruine plekken op de sla, gelige komkommers en broccoli en taaie asperges.
 
Verschillende soorten groenten en fruit produceren ethyleen in een verschillend tempo en onder andere omstandigheden. Het is belangrijk om die informatie te gebruiken om er zo voor te zorgen dat de producten zo vers mogelijk blijven. 
 
Wanneer het ethyleenniveau onder controle kan worden gehouden tijdens het verpakken en verzenden van de producten zorgt dat er dus voor dat de producten vers blijven en de houdbaarheid verlengd wordt. MAP solutions kunnen de effecten van ethyleen ook verminderen. De verhoogde CO2 concentratie, die in de producten ontstaat, heeft een remmend effect op de ethyleenproductie in de verse producten. Daarnaast zorgt de verpakking voor een beschermlaag voor schade die veroorzaakt kan worden door producten met een hoog ethyleengehalte zoals appelen, passievruchten, abrikozen etc.

Voor andere manieren om de schade van ethyleen bij uw producten te beperken, kunt u contact met ons opnemen: [email protected]

Voor meer informatie:
Gary Ward PhD.
StePac Ltd.
www.stepac.com
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer