Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Test-Aankoop strijdt voor minder additieven op AGF

Momenteel is het gebruik van enkele bewaarmiddelen en coatings op vers fruit al toegelaten. Producenten gebruiken deze additieven, E901, E903, E904 en E905 om de bewaring van het fruit te verlengen, het fruit te beschermen en/of de rijping te vertragen. Dikwijls gaat het om fruit dat van ver komt (bv. ananas, meloen, perzik, citrus), maar ook op fruit van bij ons, zoals appelen en peren, is het toegelaten.

In de Europese Commissie was er nu het voorstel om het gebruik van coatings en wassen uit te breiden naar meer en andere soorten groenten en fruit. Ook werd er toelating gevraagd om minerale olie (E905a) te gebruiken ter bescherming van verse groenten en fruit in het algemeen. De Europese Commissie consulteerde in dit verband, alvorens een beslissing te nemen, onder andere de consumentenorganisaties Test-Aankoop en Beuc.

Test-Aankoop sceptisch tegenover coatings op fruit en groenten

Als consumentenorganisatie vinden wij dat het gebruik van additieven in voeding beperkt moet worden. Additieven zouden enkel mogen worden toegestaan als het gebruik ervan nuttig is door technische redenen. Dat is trouwens ook een van de voorwaarden van de Europese Verordening rond additieven. Vooral inzake verse voeding en basisproducten zien wij geen enkel voordeel in het gebruik van additieven, dus ook niet voor verse groenten en fruit. Wij zien dan ook geen noodzaak om additieven te gebruiken met het oog op een langere bewaartijd.

Bovendien bestaat het gevaar dat, door het gebruik van dit soort wassen op allerlei groenten en fruit, er een soort van gewenning ontstaat bij de consument. Het risico bestaat dan dat groenten en fruit, die niet glanzen, worden afgewezen.
Verder kunnen er risico's verbonden zijn aan het gebruik van additieven, zoals de kans op allergieën. Ook kan er een interactie ontstaan tussen de coating op het fruit en bepaalde verpakkingen met als gevolg de mogelijke migratie van bepaalde verpakkingsbestanddelen naar de voeding. Allemaal grondige redenen dus om de uitbreiding van additievengebruik enkel toe te staan als er een werkelijke technologische reden is. Wanneer deze additieven trouwens zouden worden gebruikt, vinden wij hoe dan ook dat deze informatie via affichering of etikettering aan de consument moet worden bekend gemaakt.

Ook Europa weigerachtig

Na een consultatieronde in de Europese Commissie blijkt dat ook de lidstaten weigerachtig staan tegenover een algemene uitbreiding van het gebruik van coatings op fruit en groenten. Wij zijn dan ook blij met de beslissing dat de Commissie de coatings op fruit en groenten niet zou veralgemenen. Een toelating is mogelijk, maar de situatie zal geval per geval worden bestudeerd. Als dan zou worden beslist dat in een bepaald geval een bepaalde coating zou mogen worden gebruikt, dan zal de aanwezigheid ervan moeten worden vermeld of geafficheerd.

Bron: Test Aankoop
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer