Building the Foodrevolution!
Productie en consumptie moeten volgens negen slimme principes een nieuwe balans brengen in onze voedselvoorziening. Ieder van de ondertekenaars verbindt er zijn eigen acties aan. Zo ontstaat een beweging van onderop, die snel groter wordt. De Youth Food Movement verbindt er dit weekend al een ‘Pieperactie’ aan en geeft aardappelen weg die Nederlandse telers op dit moment aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen. Absurd, maar waar.
De TuindersRaad, samengesteld uit bezorgde tuinbouwvertegenwoordigers, omarmt het initiatief van Urgenda en Foodlog en biedt aan deze revolutie te starten in een glastuinbouwomgeving, namelijk het GreenQ Improvement Centre in Bleiswijk. Nederland is immers wereldwijd koploper in innovatie, maar door gigantische investeringen en scheefgegroeide machtsverhoudingen komen de tuinbouwondernemers niet meer uit een vicieuze cirkel van produceren tegen de laagste kostprijs. De verbinding tussen teler en consument is daarbij verloren gegaan en verdient volledig herstel. Laat het zaad voor nieuwe verbindingen ontkiemen.
Programma zaterdag 31 maart
13.30 uur: Ontvangst in GreenQ, Violierenweg 3, 2665 MV Bleiswijk. Muziek van Florian Wolff.
14.00 uur: De eetrevolutie! Aftrap door Dick Veerman en Sandra van Kampen
14.15 uur: Rob Baan (Koppert Cress): tuinbouwrevolutie!
14.30 uur: Joris Lohman (Youth Food Movement): jonge mensen in actie voor
beter eten
14.45 uur: Prof. Jaap Seidell (VU): obesitasrevolutie!
15.00 uur: Proeven van de toekomst: NieuwVerse producten & een kijkje in de innovatieve duurzame kas van GreenQ
15.30 uur: Einde