Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Door spinazie werken spieren efficiënter

Verse spinazie bevat 2,75 mg ijzer per 100 gram. Gekookte spinazie bevat 3,57 mg per 100 gram. Hiermee bevat de groente inderdaad relatief veel ijzer; ongeveer evenveel als rundvlees. Wanneer we echter kijken naar hoe dit ijzer wordt opgenomen in het lichaam, valt dat tegen. IJzer komt in onze voeding namelijk voor in twee vormen: heemijzer en niet-heemijzer. Heemijzer vind je vooral in vlees en vis en wordt door ons lichaam prima opgenomen. In groenten, fruit, brood, aardappelen en graanproducten zit vooral niet-heemijzer. En deze variant wordt minder efficiënt opgenomen door ons lichaam. Het al eerder genoemde oxaalzuur in spinazie maakt de opname nog moeilijker, omdat het zich aan ijzer bindt.

Dat het ijzergehalte van spinazie vaak wordt overschat, komt omdat er bij het vaststellen ervan ooit een foutje is gemaakt. Duitse wetenschappers analyseerden de groente in 1937 en bemerkten dat het ijzergehalte tien keer lager was dan tot dan toe werd aangenomen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is onbekend. Eén theorie is dat er bij de eerste analyse gedroogde spinazie werd gebruikt. Een andere is dat de vorige onderzoeker de komma een plaats teveel naar rechts had gezet, waardoor het ijzergehalte tien keer hoger uitviel. Overigens blijkt uit recent onderzoek dat het eten van een bord spinazie er wel voor zorgt dat spieren efficiënter werken. Spinazie is sowieso een gezonde groente. Naast ijzer is spinazie rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium en aan vitamine A, vitamine E, foliumzuur en antioxidanten zoals luteine en zeaxanthine.

Bron: Gezondheidsnet.nl
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer