Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Negatief: meer pizzapunten

Gezonder aanbod producten in schoolkantines

Een op de drie scholen in het voortgezet onderwijs besteedt meer aandacht aan overgewicht bij de vakken biologie en verzorging en voor gezonde voeding geldt dat voor 40 procent van de scholen. Tegelijkertijd neemt het aantal scholen dat pizzapunten verkoopt toe. Een positieve ontwikkeling in het voedingsaanbod was meer aanbod van bronwater. Dit blijkt uit een recent rapport in het voortgezet onderwijs van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

In het rapport Overgewichtpreventie in het voortgezet onderwijs in 2010-2011 schrijft het RIVM dat veel scholen in het voortgezet onderwijs de afgelopen vijf jaar actie hebben ondernomen om overgewicht bij leerlingen te voorkomen. Een gezonder voedingsaanbod en meer aandacht binnen de lesstof voor voeding, bewegen en overgewicht stonden daarbij centraal. Hierdoor zijn, in vergelijking met het schooljaar 2006-2007, dikmakende prikkels in de omgeving van de school wat afgenomen. Toch concludeert het RIVM dat er nog heel wat te verbeteren valt.

Voedingsaanbod iets gezonder, nog veel verbetering mogelijk

Het aanbod in de schoolkantine is in de afgelopen 5 jaar enerzijds gezonder geworden, doordat meer scholen fruit (+5 procent), rauwkost (+6 procent) en belegde broodjes zijn gaan aanbieden. Een negatieve ontwikkeling daarentegen is een stijgend aanbod (+9 procent) van pizzapunten. Het aanbod van dranken via kantine en automaten verbeterde door toegenomen aanbod van (bron)water (stijging van 12 procent). Daarentegen bleef het aanbod van light frisdranken gelijk en steeg ook het aanbod van suikerhoudende melkproducten met 15 procent.

Bron: RIVM

Klik hier voor het volledige bericht van RIVM
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer