Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Naar 50 procent minder voedselverspilling

Wageningen UR voortrekker EU-project FUSIONS

Een efficiënter gebruik van hulpbronnen en een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling in de keten. Dat is het doel van FUSIONS, een Europees samenwerkingsverband van onder meer universiteiten, consumentenorganisaties en bedrijven. Bijdragen aan 50 procent minder voedselverspilling in 2025 is de ambitie. Wageningen UR Food & Biobased Research coördineert FUSIONS.

Food & Biobased Research nam het initiatief voor FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies) in antwoord op een open call van FP7, het programma voor onderzoek en technologische ontwikkeling van de EU. Voedselverspilling is lastig in cijfers weer te geven, onder meer door de verschillende meetmethodes die gehanteerd worden. Een ruwe schatting is 76 kg verspild voedsel per persoon per jaar in Europa (FAO, 2011; BIOIS, 2010). In Nederland is de schatting 43 kg per persoon per jaar. Ook hier ligt een rol voor FUSIONS: meer eenheid brengen in de definities en meetmethodes die in Europa gebruikt worden.

Toonaangevende partij

In veel Europese landen zijn inmiddels initiatieven ontplooid om voedselverspilling tegen te gaan. De kennis en ervaring, die deze nationale initiatieven hebben opgeleverd, wordt nu samengebracht met FUSIONS.
Wageningen UR is als onderzoeksinstituut één van de toonaangevende partijen in Europa op het gebied van kennis van voedselverspilling en het voorkomen ervan. Reden voor Food & Biobased Research om het initiatief te nemen voor FUSIONS. Hierin gaan 21 partners uit 13 landen nauw samenwerken. Ook economisch onderzoeksinstituut LEI, onderdeel van Wageningen UR, levert een bijdrage.
Inmiddels hebben 80 andere stakeholders in de voedselketen aangegeven dat ze FUSIONS ondersteunen, onder meer door deel te gaan nemen in het Europese multi-stakeholderplatform: bedrijfsleven, brancheorganisaties, overheden, nationale platforms en kennisinstituten tot consumentenorganisaties. FUSIONS bouwt voort op de lopende Food & Biobased Research-projecten op het gebied van voedselverspilling, zoals het Europese Interreg-project GreenCook, de ontwikkeling van een Nationale Voedselverspillingsmonitor (EL&I), het publiekprivate project Verminderen Derving bij TI Food & Nutrition en sectorinitiatieven ondersteund door het Platform Verduurzaming Voedsel.

Inspelen op verschillen per land

De samenwerking is er op gericht een gedeelde visie en strategie te ontwikkelen om in de gehele keten voedselverspilling te voorkomen met behulp van innovaties. Denk aan eenduidige labeling, bijvoorbeeld over de houdbaarheidsdatum van een product. Of innovaties in de keten om de houdbaarheid te vergroten. Of sociale innovaties die ontstaan vanuit de maatschappij, om zo op creatieve wijze tot oplossingen te komen. De meest effectieve oplossingsrichting kan per land verschillen. Het begint bij eenduidige definities en een gemeenschappelijke methodologie om de omvang van de problematiek te kunnen duiden. Zo kunnen partners uit ieder land datgene toepassen wat het meest effectief is in de thuismarkt. Hiervoor worden in de komende vier jaar onder de paraplu van FUSIONS haalbaarheidsstudies uitgezet, beleidsadviezen uitgewerkt en een breed scala aan communicatie- en bewustwordingscampagnes opgezet.

Het voorstel voor FUSIONS is inmiddels op hoofdlijnen goedgekeurd en de Europese Commissie heeft een budget van 4 miljoen euro beschikbaar gesteld. De komende weken worden de laatste details ingevuld zodat FUSIONS dit jaar van start kan gaan.

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer