
Door de komst van de minister is het druk op het erf van teler Bert Kemmeren en zijn vrouw Angelique. Bert staat de massaal opgekomen pers te woord in afwachting van de komst van de minister. Hij is er zelf ook een beetje over verbaasd; “Eigenlijk best vreemd, dat je een keurmerk krijgt omdat je jezelf aan de wet en regelgeving houdt als werkgever. Dat is toch niet meer dan normaal. Het is nu net alsof ik er een heleboel moeite voor heb moeten doen, maar ieder bedrijf dat zich gewoon netjes aan alle voorschriften houdt en op een normale manier met zijn personeel omgaat, kan gemakkelijk dit keurmerk behalen”.

Maatschap Kemmeren de Kok heeft zich aangesloten bij Fair Produce, omdat zij vinden dat het klaar moet zijn met de egoïstische praktijken in de sector. “De laatste jaren is er in de champignonteelt steeds minder te verdienen. Hierdoor zijn alle telers steeds verder uit elkaar gaan staan. Ieder probeert zijn eigen hachje te redden en denkt alleen maar aan zichzelf. Collega-telers zijn waarschijnlijk niet blij dat ik hier sta met het keurmerk op mijn voordeur, maar er moet gewoon iets gaan gebeuren. Het is gewoon niet eerlijk dat ik mijn mensen gewoon een normaal loon betaal en mijn kop maar net boven water kan houden, terwijl een ander zijn personeel een poot uit draait en met gemak z’n bedrijf draaiende houdt. Het is tijd voor eerlijke concurrentie.”

Als minister Kamp arriveert, is het schafttijd op de kwekerij. Er wordt aangeschoven in de bedrijfskantine om onder het genot van een broodje en een kopje zelfgemaakte champignonsoep in gesprek te gaan met de betrokkenen van Fair Produce Nederland. Kemmeren vertelt aan Kamp dat de afgelopen jaren de champignonprijzen zijn gedaald en de kosten gestegen. Vandaar dat telers heil zoeken in de vorm van slimme, oneerlijke arbeidsconstructies, uitbuiting van het personeel en de inzet van dure advocaten, die de mazen in de wet opsporen. “Het is noodzaak om deze praktijken een halt toe te dwingen, zodat iedereen een kans krijgt.”

Peter Baltus, projectleider van Fair Produce, pleit voorsamenwerking met de grote retailers. “Hetis een must dat de consument aan de hand van een keurmerk kan zien dat het nietkoek en ei is wat er in het winkelwagentje ligt.” Ook minister Kamp kan zich hierin vinden: “Alshet met eerlijk chocolade of koffiebonen kan, waarom dan niet met champignons?”
Kamp vertelde tijdens de aansluitendebijeenkomst van Fair Produce in Den Bosch dat het ministerie harder op zal gaantreden tegen de bedrijven die zich niet aan de regels houden met inzet vantorenhoge boetes. “Bij de eerste overtreding zullen wij een boete uitschrijvenvan 12000 euro per werknemer, bij een tweede overtreding zal dit 24000 euro per werknemer zijn en bij de derdeovertreding zal het bedrijf gesloten worden en zal er nog eens een boete van36000 euro per werknemer worden gevorderd.”

Tijdens de bijeenkomst vertelde Dirk Duijzer, directeur Coöperatie, Bestuur en Duurzaamheid van Rabobank, dat de bank bij frauduleuze bedrijven de teugels aan zal gaan halen. Duijzer noemde Polenconstructies een doodlopende weg. “Financiering bij uitbreiding, overname of een nieuwe prospect is alleen mogelijk met keurmerk of andere gelijkwaardige verklaring. Bestaande financiering zonder keurmerk wordt alleen verlengd voor bepaalde tijd met hogere rente vanwege hogere risico classificatie.” Ook uitte hij kritiek op de houding van de grote retailers die niet willen instemmen met het Fair Produce. Simone Hertzberger, hoofd kwaliteit en duurzaamheid van Albert Heijn, sprak tijdens de bijeenkomst alleen haar waardering uit over het keurmerk en zei dat Albert Heijn het Fair Produce logo niet op de bakjes champignons in hun winkel zal gaan plaatsen. “Wij vinden het voldoen aan wettelijke eisen geen reden voor een apart logo. Onze klanten gaan er van uit dat onze producten voldoen aan de wet. Het logo van Fair Produce Nederland biedt hen geen meerwaarde”, aldus Hertzberger.
Voor meer informatie: www.fairproduce.nl