Tomaten stabiliseren cholesterol
Wetenschappers van Harvard deden onderzoek naar de relatie tussen de inname van tomaatproducten en coronaire biomarkers bij vrouwen. Tomaten, tomatensap, tomatensaus en pizza hoorden bij de tomaatproducten. Het onderzoek werd afgenomen bij 27.261 vrouwen van 45 jaar en ouder, die geen hart- en vaatziekten of kanker hadden. Er werden bloedmonsters genomen om de deelnemers te testen op lipiden, lipoproteïnen, hemoglobine, C-reactieve proteïnen, fibrinogeen en creatinine.
Ontdekt werd dat de de participanten relatief weinig tomaatproducten aten, maar onder degenen die meer innamen (zo'n 1,5 portie van tomaatgebaseerde voeding per week) waren de cholesterolniveaus verbeterd.
De onderzoekers concludeerden dat vrouwen, die minder dan anderhalve portie consumeerden, 31% meer kans hebben op een verhoogd cholesterolniveau. Het advies dat hieruit volgt, is dat men moet streven naar minstens 2 porties tomaat per week.
Source: www.examiner.com