Vergrijzing in de agro-sector
Naarmate de ondernemer het werk zwaarder inschat, verwacht hij een lagere productiviteit van oudere medewerkers en schat hij de kans op verzuim groter voor zowel jongere als oudere medewerkers. Daarbij denkt hij dat de verzuimkans voor oudere medewerkers groter is dan voor jongere. Hoewel de werkelijke cijfers inderdaad een grotere verzuimkans voor ouderen laten zien, is het verschil niet zo groot als de ondernemers denken. De kans op verzuim is in werkelijkheid 1,46 maal zo groot als voor een jongere medewerker, terwijl dat door de ondervraagden op 1,71 maal zo groot werd ingeschat.
Een meerderheid van de ondernemers treft nu of in de toekomst op enigerlei wijze maatregelen om mogelijk negatieve gevolgen van vergrijzing te voorkomen. In de toekomst willen ze meer actie gaan ondernemen, met name op het gebied training en scholing, om de inzetbaarheid van de medewerker te vergroten. Opvallend is dat men weinig denkt aan hulpmiddelen ter verlichting van het werk of arbeidsorganisatorische maatregelen. Vermoedelijk ontbreekt het nog aan concrete ideeën en oplossingen.
Klik hier voor het rapport Vergrijzing en inzetbaarheid van personeel in de ogen van agrarisch ondernemers.
Bron: Stigas