Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Transitie naar duurzame regionale voedselvoorziening kan beter"

Duurzaam voedsel staat volop in de belangstelling. Het is een maatschappelijke trend om de voedselproductie en consumptiesystemen te verduurzamen. Het ministerie van EL&I ziet, naast haar eigen rol, een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten in dit proces. Robert Jan Fontein, Marian Stuiver en Raymond Schrijver van Alterra, onderdeel van Wageningen UR, zochten uit wat daar voor nodig is.

Gemeenten kunnen lokaal en regionaal aan de slag met andere partijen zoals bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame regionale voedselsystemen. Steeds meer gemeenten denken samen met andere partijen na hoe ze dit kunnen aanpakken en voeren hier steeds vaker beleid op. Er komen vragen uit gemeenten wat de beste manieren zijn om duurzame regionale voedselsystemen te ontwikkelen en hoe die samenwerking tussen verschillende partijen eruit zou moeten komen te zien. EL&I vroeg Alterra die vragen te beantwoorden.

Alterra-onderzoeker Robert Jan Fontein: “In ons onderzoek hebben we de ontwikkeling van een regionaal duurzaam voedselsysteem beschouwd als een ‘niche’. Dat is een term uit de theorie van het transitiemanagement, waarmee een beschermde ruimte wordt bedoeld waarin maatschappelijke partijen gezamenlijk innovaties ontwikkelen. Om te kijken hoe zo’n transitie in de praktijk verloopt, hebben we case studies gedaan in drie gebieden: Food Valley, Rotterdam en Alphen-Chaam. Daaruit blijkt dat de activiteiten vooral plaatsvinden op tactisch en operationeel niveau; maar niet strategisch en niet reflexief. En dat is jammer, want al die vier niveaus zijn belangrijk om uiteindelijk te komen tot een duurzaam regionaal voedselsysteem.”

De onderzoekers hebben voor alle vier de niveaus aanbevelingen gedaan voor verbeteringen. Een voorbeeld op strategisch niveau is het instellen van een voedselraad of denktank, die als centrale ontwikkelarena fungeert. Robert Jan Fontein: “Heel belangrijk is ook dat gemeenten aansluiten bij de energie die bij de initiatiefnemers van concrete projecten aanwezig is en hen faciliteren. Dit kan een gemeente doen door het aanbieden van kennis, grond, subsidies, het wegnemen van belemmeringen enzovoort. Het ministerie speelt hierbij ook een belangrijke rol. De gemeenten blijken namelijk behoefte te hebben aan meer kennis. Dat geldt ook voor bedrijven en organisaties die er bij betrokken zijn. Het ministerie kan een belangrijke rol vervullen in het faciliteren van meer kennis voor de gouden driehoek. Met name op het gebied van wet en regelgeving, zoals rond aanbestedingen, is er nog veel winst te behalen om zo duurzame producten een betere plek te geven. En de overheid moet het belang van duurzaam voedsel meer en beter communiceren.”

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer