Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dick Verkade van Greefa:

"Investeren in innovatie van Greefa werpt vruchten af"

Tholen - Innovatie staat hoog in het vaandel bij Greefa. Ook de laatste jaren is er door tientallen ingenieurs hard gewerkt aan de meetsystemen van de diverse sorteermachines. “Klanten zien de waarde hiervan in”, zegt Dick Verkade van Greefa.


Dick Verkade van Greefa

Een aantal jaren geleden werd er op de Fruit Logistica een beeld geschetst van de toekomst. Dat zag er toen futuristisch uit. Een groot gedeelte daarvan is werkelijkheid geworden. De sorteermachines van Greefa kunnen b.v. met drie verschillende meettechnieken uitgerust worden:
  • iQS voor bepaling externe kwaliteit

    De lichte plekken zijn de defecten.

    De externe kwaliteit van de vrucht kan worden beoordeeld door het gebruik van zowel kleuren- als zwart/witcamera’s. Er worden ongeveer 60 opnames gemaakt van iedere vrucht afzonderlijk. Aan de hand daarvan beoordeelt het meetsysteem de vrucht op externe kwaliteit.

  • iPIX voor bepaling 'onzichtbare' defecten

    Met behulp van UV-licht en LED licht kunnen voor het oog onzichtbare defecten in kaart worden gebracht. Deze defecten bevinden zich op de schil van citrusvruchten. Normaal kunnen deze defecten alleen handmatig in een speciale cabine uitgesorteerd worden.


  • iFA voor bepaling interne kwaliteit

    Greefa biedt ook de mogelijkheid om de interne kwaliteit van de vrucht te beoordelen. De vrucht wordt in de cup gemeten. Het systeem weet exact het spectrum van het licht dat in de vrucht gaat en analyseert het spectrum van het licht dat erdoorheen komt. De hoeveelheid licht die de sensor opvangt, zegt iets over de interne kwaliteit. Dick Verkade van Greefa: "De sensor zou het licht op twee manieren kunnen opvangen: door transmissie of door reflectie. Wij hebben gekozen voor de transmissietechniek; deze is immers accurater. Deze techniek wordt o.m. gebruikt voor de bepaling van intern bruin en het brix-gehalte van appelen. In Amerika is dit heel populair.
 
Greefa heeft een goed jaar gehad in 2011. "Dat is vooral te danken aan onze exportactiviteiten in de fruitsector", zegt Dick Verkade van Greefa. "We zijn er eigenlijk best trots op dat we alle technieken in één machine kunnen aanbieden. Naar mijn weten zijn we daar de enige in. We kunnen mooie namen aan onze referentielijst voegen: MIVOR (Italië), Ceres Fruit Growers (Zuid-Afrika), Mehadrin (Israël), Steirerfrucht (Oostenrijk) en Fruchthof Überetsch (Italië)."

Voor meer informatie:
Greefa
Langstraat 12
Tricht
Tel (0345) 57 81 00
[email protected]
www.greefa.nl
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer