Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten zitten vol antioxidanten

Welke producten móet je in de kast hebben liggen, wil je een gezonde levensstijl aanhangen? Welk voedsel is goed voor je hart, je bloedvaten, lichaam en geest? Vrouw.nl/Telegraaf neemt elke week een superproduct onder de loep. Deze week: tomaten.

Nederland is het land van de tomaten. Op Mexico na zijn we met 1140 miljoen kilo de grootste exporteur van tomaten ter wereld. De tomaat staat dan ook regelmatig bij ons op tafel. Maar wist je ook dat tomaten ontzettend goed voor je zijn?

Weerstand

Tomaten zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze zitten boordevol bètacaroteen, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Deze kunnen schade aan de cellen veroorzaken en voor verstoorde hersen-, spier-, lever en nierfuncties zorgen. In grote hoeveelheden kunnen ze zelfs op celniveau je DNA beschadigen en kanker veroorzaken. Door regelmatig tomaten te eten, heb je een grotere weerstand tegen deze ziekmakers.

Gezonde uitstraling

In je lichaam wordt bètacaroteen omgezet in vitamine A, wat erg belangrijk is voor het gezichtsvermogen en de groei, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en haar en weerstand. Bètacaroteen zit ook in wortelen, mango's en mandarijnen, maar ook in (donker)groene bladgroente, zoals spinazie en in koolsoorten.

Afvallen

Uit onderzoek aan de Britse Reading University blijkt dat tomaten je lang een vol gevoel geven, waardoor je minder snel naar vette tussendoortjes grijpt. Het verzadigende effect van tomaat zit ‘m waarschijnlijk in de stof lycopeen, die ook verantwoordelijk is voor de rode kleur van de tomaat. Net als bètacaroteen is lycopeen een antioxidant.

Bron: Telegraaf
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer