Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ormel: Boycot Nederlands groenten en fruit ontoelaatbaar

Tijdens het mondelinge vragenuur heeft Henk Jan Ormel vragen gesteld over de oproep van de Roemeense president Basescu om groenten en fruit uit Nederland te boycotten. Hij wilde graag van minister Rosenthal weten wat hij daar van vond. Ook wilde hij weten hoe de minister de positie van Nederland zag in het Europese krachtenveld, nu wij blijkbaar niet eens meer ons recht mogen uitoefenen om ergens tegen te zijn.

Ormel doelde daarmee op het feit dat de Nederlandse regering zich heeft uitgesproken tegen toetreding van Roemenië tot het Schengengebied. Eerst moet dit land meer werk maken van de aanpak van corruptie. Dit leidde in september al tot het in beslag nemen van Nederlandse tulpen- en bloembollen aan de Roemeense grens, als reactie op die uitspraak. De oproep van president Basescu ligt in het verlengde hiervan.

Minister Rosenthal antwoordde dat deze oproep geen overheidsbeleid is van Roemenië. Zou dit wel het geval zijn, dan strookt dit niet met de Europese regels. Het is aan Brussel, aan de Europese Commissie, om in dat geval Roemenië aan te pakken. Maar Nederland heeft nu geen signalen dat Nederlandse groenten worden geweerd door de Roemeense overheid.

In het Europarlement stellen vandaag CDA Europarlementariërs Esther de Lange en Wim van de Camp soortgelijke vragen over de handelswijze van de Roemeense president aan de Europese Commissie.
Publicatiedatum: