Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fiscaalvriendelijk schenken in de decembermaand

Traditioneel is de decembermaand de geschenkenmaand. De vraag is wat een werkgever – in zijn rol als Sinterklaas en Kerstman – kan schenken aan zijn werknemers en wat daarbij de fiscale spelregels zijn. Dankzij de fiscale regels is het toch vaak goed mogelijk om in de dure decembermaand uw werknemers een fiscaalvriendelijk geschenk als schouderklopje te geven.

Sinterklaas

Veel werkgevers verrassen hun werknemers voor of op 5 december met een chocoladeletter of banketletter. Dit kleine cadeau wordt niet als loon aangemerkt, zolang de waarde niet hoger is dan 25 euro.

Kerstpakket

Wat zijn de spelregels voor het kerstpakket? Wanneer u nog niet bent overgestapt op de werkkostenregeling, kunt u – indien en voor zover sprake is van loon – ervoor kiezen om 20 procent eindheffing over het pakket af te dragen. In dat geval bent u geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd. Hou wel rekening met het grensbedrag van 70 euro per werknemer per kalenderjaar dat geldt voor geschenken aan werknemers.

Heeft de werknemer al eerder geschenken gekregen en overschrijdt u de grens van 70 euro (inclusief btw!), dan moet u over het meerdere boven de 70 euro eindheffing tegen tabeltarief afdragen. Deze eindheffing bedraagt (maximaal) 108,3 procent! Bovendien moet u rekening houden met de voorwaarde dat de waarde in het economische verkeer van de verstrekkingen aan de werknemer in een jaar maximaal 272 euro mag bedragen en per verstrekking maximaal 136 euro.

Past u al wel de werkkostenregeling toe, dan valt het kerstpakket (als u dit heeft aangewezen als eindheffingsbestanddeel) in de forfaitaire ruimte van 1,4 procent van het fiscale loon. Wanneer u deze ruimte overschrijdt, moet u over het meerdere 80 procent eindheffing betalen.

Kerstdiner

Wordt het kerstdiner op de werkplek zelf aangeboden, dan moet u, wanneer u de werkkostenregeling toepast, deze maaltijd waarderen op 2,90 euro. Dit bedrag komt ten laste van de forfaitaire ruimte. Past u nog het oude regime toe, dan moet u het kerstdiner waarderen op 4,25 euro, zolang het diner wordt aangeboden in de kantine of het bedrijfsrestaurant.


Buiten de werkplek

Houdt u het kerstdiner buiten de werkplek en past u de werkkostenregeling toe? Dan kunt u de kosten (tegen factuurwaarde) onder de forfaitaire ruimte van 1,4 procent brengen. Hanteert u nog het oude regime, dan kunt u gebruikmaken van de vrijstelling voor personeelsfeesten, -reizen en dergelijke. Daarbij geldt wel de voorwaarden dat de kosten per werknemer niet hoger zijn dan 454 euro per kalenderjaar en dat deelname moet openstaan voor ten minste driekwart van de werknemers van het gehele bedrijf of van bijvoorbeeld een afdeling (organisatorische of functionele eenheid).

TIP

Is de factuur voldoende gesplitst, dan hoeft de werkgever in het laatste geval niet de werkelijke kosten van het diner in aanmerking te nemen, maar mag hij uitgaan van de forfaitaire waardering van 4,25 euro voor de maaltijd.

Niet-werknemers

Wanneer u als werkgever een chocoladeletter of kerstpakket gelijktijdig aan uw eigen werknemers én aan relaties of bijvoorbeeld in uw onderneming werkzame uitzendkrachten cadeau doet, dan hoeft u die verstrekking niet op te nemen in uw loonadministratie. Immers, deze mensen zijn niet bij u in dienst; ze moeten de bevoordeling zelf aangeven. Wel kunt u ervoor kiezen om de verschuldigde belasting over die verstrekkingen voor uw rekening te nemen. In dat geval bedraagt de eindheffing 45 procent, wanneer de waarde niet meer dan 136 euro bedraagt. Is de waarde hoger, dan bedraagt het eindheffingstarief 75 procent.

Bron: Gibo Groep
Publicatiedatum: