Kijk niet alleen naar fair miles, ook naar food miles
Maar als jij zo iemand bent, die het hele jaar naar aardbeien hunkert, dan ben je volgens klimatoloog expert Dr Benito Müller misschien toch minder onverantwoord bezig dan dat je denkt. Volgens zijn onderzoek naar ‘foodmiles’ (2007) heeft de westerse consument zelfs de morele plicht om aardbeien te eten buiten juni, juli en augustus om.
Eerst laat hij zien hoe streekproducten die kunstmatig geteeld worden meer foodmiles kunnen produceren dan geïmporteerde producten. Vervolgens wijst hij op de morele wrangheid van het uitsluiten van producten uit zuidelijk Afrika onder het mom van planeetvriendelijkheid en minder uitstoot van broeikasgassen. Britse consumenten geven gemiddeld 1 Pond per dag uit aan verse groente en fruit uit die regio’s. Juist de regio’s, die het zwaarst getroffen worden door klimaat veranderingen. Een ander rapport berekende dat we door Afrika uit onze markt te weren een totale broeikasgassenreductie van 0,1% te weeg brengen. Is het dan nog echt de moeite waard om locale producten boven import te stellen?
Nee, zegt Soil Association, een uitgever van certificaten voor organische bedrijven. Zij geven al sinds 2007 hun insigne aan ingevlogen producten. En hoewel dit besluit niet goed zal vallen bij locavores (mensen die de focus leggen op het verkleinen van de afstand tussen “veld en vork”), er zit toch een zekere logica achter. Kunstmest en pesticiden produceren veel meer broeikasgassen dan het invliegen.
En er is nu een mogelijkheid om Fairtrade te ondersteunen met je dagelijkse maaltijden. Fairtrade kiemgroente klinkt dan misschien als het stereotypisch eten, waar elke hippiemoeder van droomt, maar sinds vorig jaar bestaat het echt. De Fairtrade Foundation laat nu bonen uit Kenya invliegen en er zijn plannen om het assortiment uit te breiden.
Dit is niet het zelfde als een supermarkt, die zonder verder na te denken, Chinese appels verkoopt terwijl er verderop een plaatselijke boomgaard is (dit gebeurde onlangs in Kent). Het ingevlogen eten zal ook nooit helemaal organisch genoemd kunnen worden. Het blijft afhankelijk van olie. Maar kijk ook naar fairmiles, niet alleen naar foodmiles en dan kun je het hele jaar door fruit en groeten blijven eten.