Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regiobijeenkomst gewasgezondheid 3 oktober 2011

Wageningen UR Glastuinbouw organiseert samen met LTO Groeiservice met LLTB, ZLTO, Wageningen UR en Botany BV op 3 oktober 2011 de Gewasgezondheidsdag Zuid-Nederland. Na een aantal succesvolle landelijke bijeenkomsten is dit keer gekozen voor een regiobijeenkomst in Limburg.

Tijdens de bijeenkomst zijn er spuitdemonstraties, is er gelegenheid tot het bezoeken van proeven en zijn er posterpresentaties en workshops door onderzoekers, adviseurs en collega-telers. Zo worden Limburgse telers in korte tijd bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van gewasbescherming, weerbare bodems en substraten en bedrijfshygiëne. De bijeenkomst telt mee voor de spuitlicentie. De middag start met een inleiding om 15.00 uur door Jaap van den Beukel, vicevoorzitter vakgroep Bedekte Teelten.

De volgende workshops staan op het programma:

Weerbare bodem en substraat (bloemisterij en glasgroente)
Een gezonde wortel neemt meer voeding en water op. Kennis over fysische eigenschappen van de bodem en het bodemleven is belangrijk. André van der Wurff (Wageningen UR) gaat in verschillende aspecten van een weerbare bodem of een weerbaar substraat. Goede compost en goede compostthee kunnen een bijdrage leveren aan de weerbaarheid van de bodem. Martin van de Water en Pierre Parren (Van Iersel Compost) lichten de werking hiervan toe.
Geïntegreerde gewasbescherming (vruchtgroenten)
Hoe is met roofmijten en roofwantsen een systeem in te richten om spint, witte vlieg en trips zo goed te bestrijden. Welke nieuwe inzichten geeft het onderzoek om dit nader aan te passen of is het gewoon een kwestie van voldoende inzetten en het scouten goed te organiseren?
Sprekers zijn Gerben Messelink en Marieke van der Staaij (Wageningen UR), John van der Pasch (Mertens B.V.) en Sjaak Verbeek (teler biologische glasgroente).
Geïntegreerde gewasbescherming (snijbloemen en potplanten)
Wat lukt wel en wat is lastig in de geïntegreerde teelten van snijbloemen en potplanten. Met welk systeem van roofmijten kan de bestrijding tegen spint, witte vlieg en trips worden georganiseerd. En hoe staat het met die lastige nevenplagen als wolluis, dop-/schildluis? Welke nieuwe inzichten geeft het onderzoek om het systeem als teler te gaan proberen of verder uit te diepen?
Sprekers zijn Gerben Messelink en Marieke van der Staaij (Wageningen UR), Geert van Wijlick (Mertens B.V.) en een vooruitstrevende teler.
Bedrijfshygiëne (bloemisterij en glasgroente)
Schoon beginnen na een teeltwisseling is van groot belang. Tijdens deze workshop wordt de nadruk gelegd op hoe drastisch een ontsmetting eigenlijk moet plaats vinden. Daarnaast wordt ingegaan op de vraag: op welke manier is te controleren of hygiënemaatregelen effectief zijn?
Sprekers zijn Jos Veugen en Ed Gerrits (Frans Veugen Bedrijfshygiëne B.V.) en Ines van Marrewijk (Groen Agro Control)

Proeven en posterpresentaties

Voor de sierteelt is er een proef met echte meeldauw in gerbera/begonia (door Syngenta) te bezichtigen. Glasgroentetelers kunnen kennis nemen van een komkommerproef met echte meeldauw (Syngenta) en wittevlieg in tomaat (Biobest/Nic Sosef). Daarnaast worden aan de hand van posters relevante onderzoeken toegelicht.

Locatie

Botany BV, Dr. Droesenweg 7, 5964 NC Horst-Meterik

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw
Publicatiedatum: