Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezond eten is in grote lijnen ook ecologisch verantwoord

Als alle Nederlanders zouden eten volgens de Richtlijnen goede voeding, is dat niet alleen goed voor de gezondheid, maar in grote lijnen ook ecologisch verantwoord. Vooral een lagere consumptie van vlees en zuivel leidt tot ecologische winst, doordat het de uitstoot van broeikasgassen en het landgebruik vermindert. De richtlijn om twee keer per week vis te eten is daarentegen ecologisch belastend: dit bedreigt de biodiversiteit in zeeën en oceanen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dit meldt Foodvalley.

Op verzoek van de toenmalige minister van LNV heeft de raad gekeken in hoeverre de Richtlijnen goede voeding, die onder andere zijn uitgewerkt in de Schijf van vijf, ook ecologisch gezien verstandige keuzes inhouden. Daarbij is gekeken naar landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en biodiversiteit.

Minder dierlijk, meer plantaardig gezond en ecologisch vriendelijk

Een minder dierlijke, meer plantaardige voeding is gezond en ecologisch vriendelijk. Het bevat minder verzadigde vetzuren en meer vezels en verkleint de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten. Van alle voedingsmiddelen zijn vlees en zuivel ecologisch veruit het meest belastend: de productie van een kilo dierlijk eiwit vraagt gemiddeld zes kilo plantaardig eiwit. Een verschuiving naar meer plantaardige voedingsmiddelen is ecologisch dus gunstig. Overigens hoeft niet iedereen vegetariër te worden: dan zou het grasland dat alleen geschikt is voor begrazing en restproducten bij de voedselproductie onbenut blijven (naar schatting goed voor het voeren van 40 tot 50% van de Europese veestapel). Uit gezondheidsoogpunt geldt bovendien dat kinderen die geen vlees en zuivel krijgen meer kans lopen op een groeiachterstand.

Vis ecologisch gezien belastend

Eén van de richtlijnen goede voeding is ecologisch gezien belastend. Dat betreft het advies twee keer per week vis te eten. De visstand wordt ernstig bedreigd. Hoewel er aanwijzingen zijn dat een keer per week vis eten mogelijk genoeg is ter preventie van hart- en vaatziekten, blijft de aanbeveling ecologisch nadelig. Ook dan ligt de aanbevolen visconsumptie namelijk hoger dan het gebruikelijke niveau. Van belang is te kiezen voor soorten die niet overbevist worden of die milieuvriendelijk worden gekweekt. Over veel andere aspecten van gezonde en ecologisch verantwoorde voeding bestaat nog te weinig kennis of gaat de beschikbare kennis gepaard met aanzienlijke onzekerheden, constateert de Gezondheidsraad. Voor een beter zicht op wat een ecologisch vriendelijke voeding inhoudt, is meer onderzoek nodig.

Draagvlak zoeken voor richtlijnen

Dit advies is bruikbaar om Nederlandse consumenten voor te lichten over een gezondere en ecologisch vriendelijkere voedselkeuze. Bij de overweging van concrete beleidsmaatregelen is een internationale aanpak nodig, omdat onze voedselproductie sterk internationaal is georiënteerd. Daarom beveelt de raad aan op Europees niveau draagvlak te zoeken voor de ontwikkeling van richtlijnen voor een gezonde en ecologisch vriendelijke voeding. Ook kan Nederland in Europa bijdragen aan het

Bron: FoodValley
Publicatiedatum: