Het is de stof capsaïcine, die de scherpe smaak van peper veroorzaakt en daarbij het hongergevoel vermindert en het energieverbruik na de maaltijd opkrikt. Capsaïcine stimuleert de receptoren op de tong, die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. Het branderige gevoel bevordert de spijsvertering, evenals de verhoogde lichaamstemperatuur.
Halve theelepel
Volgens professor Richard Mattes werkt de stof het beste bij mensen, die hete pepers niet iedere dag consumeren. "Veranderingen in het eetpatroon, die niet veel moeite kosten zoals een vleugje rode chilipeper aan de maaltijd toevoegen, zijn houdbaar en voordelig op de lange termijn, zeker wanneer het samengaat met beweging en gezonde voeding," denkt Mattes.In eerdere studies is gekeken of capsaïcine in een capsule kan worden opgenomen om zo het effect van een verminderd hongergevoel en een verhoogd calorieverbruik te bewerkstelligen. Nu blijkt dat het eten van Spaanse pepers op zichzelf hetzelfde effect heeft.
Bron: Gezondheidsnet.nl