Stel uit België consumeert jaar lang producten uit eigen land
Alleen al het transport per vliegtuig van één ananas uit Ghana is goed voor vijf kg CO2, weet Het Laatste Nieuws. Onze voeding komt ook werkelijk van overal. Een diepvriespizza bevat vlug ingrediënten uit de vijf continenten, een blik tomatensoep met balletjes legt 32.000 kilometer af voor het bij de consument belandt, beschrijft de krant.
Diëtiste Amélie Guerrand en lijnpiloot Thibault Van Weyenbergh beseften dat hun grootouders het anders deden en daarom besloten zij om ook zelf 365 dagen enkel Belgische producten te eten. Zij maken het zichzelf niet makkelijk met hun resolute keuze. "Het zoeken naar gepast eten, is haast een dagelijkse bezigheid", zegt Thibault. Zo maken hij en zijn vrouw zelf verse pasta omdat gedroogde deegwaren niet van Belgische bloem zijn gemaakt.
Het koppel erkent dat dat tijd vraagt, “maar het zet je ook aan het denken en het is bovendien goed voor het milieu". Ook voor bijzondere producten vinden de twee alternatieven. "Zo vervingen we de olijfolie door koolzaadolie en binnenkort willen we ons zout uit knolselder halen." Het Belgisch dieet steekt volgens hen niet tegen en het zou bovendien geld uitsparen. "Vroeger lag mijn winkelkar vol onnodige dingen, vandaag koop ik enkel het strikt noodzakelijke”, getuigt Guerrand.
Bron: Vilt.be