Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
besparing: 8 ton CO2 aan voedselkilometers

Stel uit België consumeert jaar lang producten uit eigen land

Een jong koppel uit Brussel gaat een jaar lang enkel Belgische producten eten. Sedert 1 januari leven Amélie Guerrand en Thibault Van Weyenbergh van verse, lokale en seizoensgebonden voedingsmiddelen. Onze voeding komt uit alle hoeken van de wereld zodat zij met hun actie bijna acht ton CO2 aan voedselkilometers uitsparen, meldt Het Laatste Nieuws.

Alleen al het transport per vliegtuig van één ananas uit Ghana is goed voor vijf kg CO2, weet Het Laatste Nieuws. Onze voeding komt ook werkelijk van overal. Een diepvriespizza bevat vlug ingrediënten uit de vijf continenten, een blik tomatensoep met balletjes legt 32.000 kilometer af voor het bij de consument belandt, beschrijft de krant.

Diëtiste Amélie Guerrand en lijnpiloot Thibault Van Weyenbergh beseften dat hun grootouders het anders deden en daarom besloten zij om ook zelf 365 dagen enkel Belgische producten te eten. Zij maken het zichzelf niet makkelijk met hun resolute keuze. "Het zoeken naar gepast eten, is haast een dagelijkse bezigheid", zegt Thibault. Zo maken hij en zijn vrouw zelf verse pasta omdat gedroogde deegwaren niet van Belgische bloem zijn gemaakt.

Het koppel erkent dat dat tijd vraagt, “maar het zet je ook aan het denken en het is bovendien goed voor het milieu". Ook voor bijzondere producten vinden de twee alternatieven. "Zo vervingen we de olijfolie door koolzaadolie en binnenkort willen we ons zout uit knolselder halen." Het Belgisch dieet steekt volgens hen niet tegen en het zou bovendien geld uitsparen. "Vroeger lag mijn winkelkar vol onnodige dingen, vandaag koop ik enkel het strikt noodzakelijke”, getuigt Guerrand.

Bron: Vilt.be
Publicatiedatum: