In 2010 werden op de Mechelse Veilingen 72 205 565 stuks komkommers verkocht. De gemiddelde prijs hiervoor bedroeg in 2010 € 0,31/stuk.
Gegevens van de koper:
N.V. Ben Fresh
Jef Van Echelpoel
Nijverheidsstraat 50
2260 OEVEL
+32 14-22 28 53
Gegevens van de producenten:
Groenewegen Peter
Alphensebaan 15A
4861 RA CHAAM
NEDERLAND
0031-161 49 33 91
Van Meer Jam – de Regt
Liesboslaan 111
4838 ET BREDA
NEDERLAND
0031-765 21 73 07
Kwekerij T. Aerts & Zonen
Naulandseweg 47
5154 PB ELSHOUT
NEDERLAND
0031-416 38 38 63
Geschiedenis en teeltwijze
De komkommer werd waarschijnlijk al zo'n 3000 jaar geleden geteeld in Indië, en mogelijk ook in Afrika. De komkommer werd aanvankelijk in ons land weinig geteeld en verbruikt. In Engeland was de komkommer in de tweede helft van de 19e eeuw reeds bijzonder populair. In België bleef de komkommer lange tijd een siergroente. Zo werden er zelfs amateurclubs opgericht die zich specialiseerden in de teelt van "bizarre" groenten, zoals pompoenen en komkommers. Die tijd is (gelukkig) reeds lang voorbij. Komkommers worden in onze streken uitsluitend in serres geteeld.Kwaliteitskenmerken
Flandria komkommers hebben een donkergroene kleur en zijn recht en regelmatig van vorm. Ze hebben een goede presentatie, zijn vers, stevig en onbeschadigd. Ze zijn zuiver afgesneden en hebben een korte steel.Sortering en verpakking
De sortering gebeurt op basis van gewicht en vruchtlengte. De Belgische consument geeft de voorkeur aan een medium-type komkommer. Slank, maar niet te dun. De zwaardere types zijn bestemd voor de exportmarkten, vooral voor Duitsland. Standaard worden komkommers in blauwe EPS-kisten verpakt. Andere verpakkingen worden geleverd op aanvraag van de handel.Bewaren en schoonmaken
Komkommers zijn gevoelig voor een te lage bewaartemperatuur. Bewaar ze daarom best niet in de koelkast, maar op een koele plaats. Ideaal is een temperatuur van 10 tot 13° C en een relatieve luchtvochtigheid van 90 tot 95%. Dek ze af om uitdroging te voorkomen.
Stevige komkommers zijn dan een week houdbaar. Bij een te lange of slechte bewaring kan het product uitdrogen, geel verkleuren of slap worden. De komkommers voor gebruik goed wassen. Je kan de komkommer eventueel schillen, hoewel dat niet echt nodig is. Snijd van de uiteinden telkens een plakje weg.