Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rampzalige spruitenoogst in Verenigd Koninkrijk

Het extreme weer de afgelopen weken in het Verenigd Koninkrijk heeft de wintergroententeelt vernield. De onophoudelijke sneeuwval en lage temperaturen maakt het voor de spruitentelers moeilijk om aan de kerst-vraag te voldoen.

John Clappison, directeur van W Clappison Ltd in East Yorkshire noemt deze oogstperiode 'een uitdaging' omdat de grond helemaal bevroren was. Het bedrijf had goed naar de weersvoorspellingen geluisterd en daarop ingespeeld door de spruiten eerder te oogsten en op te slaan in extra koude opslagplaatsen om ze vers te houden tot de kerstperiode.

John geeft aan dat in een normale periode 250 tot 300 ton in de week voor kerst wordt geoogst, maar dit jaar is dat een derde minder. Het koude weer in november en begin december veroorzaakten ook een verkleining in de maatvoering en daardoor lagere volumes.

Andere telers geven nog negatievere berichten. Een teler in Cambridgeshire noemt het gebeuren 'een ramp'. Anderen in het zuiden van Engeland spraken ook over kleinere maten en oogstproblemen.

Veel retailers importeren spruiten, maar de verwachting is dat er voor de kerstvraag te weinig voorraad zal zijn.

Prijzen op de vrije markt zijn erg gestegen volgens John, maar de meeste telers hebben een contract met de supermarkten. Dit is maar een schrale troost voor de telers die de zware oogst al voor het tweede jaar meemaken.


Publicatiedatum: