Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maandoverzicht oktober II

Grote kassen, grote beurzen en grote dagenHorti Fair 2010 was met 530 deelnemers uit 36 landen een stuk compacter dan voorgaande edities. De Horti Fair trok dit jaar 23.256 vakbezoekers uit ruim 70 landen. Vorig jaar waren er nog 34.043 bezoekers. Met name veel Nederlandse tuinders lieten de Horti Fair links liggen, wel waren de exposanten tevreden over de kwaliteit van met name de internationale bezoekers. Klik hier voor de fotoreportage
Er was nog meer 'groot' tuinbouwnieuws, want Tomatenteeltbedrijf CombiVliet kocht 125 hectare grond op Agriport. Het bedrijf wil gefaseerd uitgroeien tot grootste glasbedrijf van Europa. In acht stappen van twaalf hectare wordt bijna honderd hectare glas neergezet, bedoeld voor de tomatenteelt. Komend voorjaar wordt begonnen met de grondwerkzaamheden voor de bouw van het kassencomplex.Die week opende Jan de Geus & Zn. de deuren van hun nieuwe pand op het Foodcenter in Amsterdam. Groothandel Jan de Geus nam twee weken geleden de zaak van Arie Brouwer over, die vanwege zijn gezondheid heeft besloten het rustiger aan te doen. "We moesten van de gemeente al vertrekken uit de oude hal op het Foodcenter dus toen het pand ernaast vrij kwam was voor ons de keuze snel gemaakt", aldus Patricia van Weverwijk van Jan de Geus.

Vrijdag 15 oktober is in Blerick op 57-jarige leeftijd Ton Rutten na een kort ziekbed overleden. Ton was in 1999 één van de medeoprichters van Eurofresh en was van 1999 tot 2006 directeur van Eurofresh. Ton Rutten was van jongs af aan werkzaam in de AGF-wereld. Hij begon al vroeg thuis in het agrarisch bedrijf van zijn ouders.Die week werd in het zonovergoten Orlando de PMA weer gehouden. Dit is de belangrijkste AGF-beurs voor Noord- en Zuid-Amerika trekt vele tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. De Nederlandse inzending Holland Fresh Group had een feestje want zij deden al 25 jaar mee. Opvallend was dat steeds meer bedrijven bio in hun assortiment had opgenomen en dat er steeds minder 'kidsmarketing' te zien was. Klik hier voor de fotoreportage

Op 19 oktober vond de einduitspraak plaats in de zaak die de 'Ontario Greenhouse Vegetable Growers (OGVG) had aangespannen tegen de Nederlandse paprika-exporteurs vanwege vermeende dumping van Hollandse paprika's vorig jaar op de Canadese markt. Het 'Canadian International Trade Tribunal' (CITT) sprak uit dat er geen schade door dumping in het verleden is ontstaan, maar stelt wel een risico op schade in de toekomst vast.Turbana Corporation (Coral Gables, Florida) vierde 18 oktober haar 40-jarig bestaan, sinds zij haar deuren in 1970 heeft geopend. Vanaf het begin is Turbana een van de belangrijkste importeurs van premium bananen, exotische bananen en bakbananen in Noord-Amerika. In 2004 werd het merk Fyffes Gold Pineapples op de markt gebracht en hiermee werd een samenwerkingsverband met Fyffes compleet.De 76e National Fruit Show, georganiseerd door de Marden Fruit Show Society in Detling in Kent, is de ingezette omschakeling van de traditionele rassen, zoals Bramley en Cox, naar de huidige veel gevraagde wereldrassen duidelijk merkbaar. De bijna 100 standhouders, waaronder ook enkele boomkwekers en machinebouwers uit Nederland, zijn unaniem van mening dat de Engelse fruitteelt snel bezig is om te schakelen naar de moderne veel gevraagde appel- en perenrassen. Klik hier voor de fotoreportageDe Fruit Attraction in Madrid trok 460 bedrijven aan die hun producten aan de nationale en internationale bezoekers presenteren. Er waren internationale standhouders en bezoekers uit o.a. Nederland, Frankrijk, Mexico, Verenigd Koninkrijk en Italië. Klik hier voor de fotoreportageIs er toekomst voor de Nederlandse glastuinbouw? Die vraag stond centraal tijdens het seminar dat tuinbouwtoeleverancier Nic.Sosef op 27 oktober voor de groentetelers organiseerde. Met de inleiders Marco van Leeuwen (Rijk Zwaan), Arne van Aalst (Prominent), Mart Valstar (Best Fresh Group) en Jan-Willem Grievink (FoodService Instituut Nederland) was de hele keten vertegenwoordigd.


Op 28 oktober brak de grote dag aan voor onze collega Corline Boekhout. De account manager en zeer gewaardeerde beursdame van AGF.nl en Uitgeverij Boekhout ging op deze stralende dag trouwen met haar David. Voor het gemak houdt ze in AGF-kringen de vertrouwde naam 'Boekhout' voorlopig aan.