Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Oorzaak: Kinderen niet gek op gezond eten"

België: stellen met kinderen eten minder groenten en fruit

Drukke ouders riskeren ongezonder te eten dan kinderloze paren. Onderzoekers stelden vast dat koppels die alleen maar voor zichzelf moeten zorgen, meer groenten en fruit eten, vermeldt de website goedgevoel.be. De studie aan de Universiteit van Reading geeft aan dat het niveau van groenten- en fruitconsumptie sterk verminderd door de aanwezigheid van kinderen. Volgens de resultaten zouden ouders wel minder vlees kopen en meer melk en zuivelproducten in huis halen. Ook granen en aardappelen zijn bij hen meer voorhanden. "De meeste kinderen zijn niet verzot op groenten en fruit en ik ben ervan overtuigd dat dit de belangrijkste factor is", vertelt onderzoeker professor Richard Tiffin. "Tijd is een even belangrijke oorzaak. Zowel om voedsel te bereiden als bij het winkelen, moet het tegenwoordig snel gaan".

Obesitas

Volgens de professor zijn de bevindingen belangrijk in de aanpak van obesitas. "Het is bekend dat gewoonten worden doorgegeven aan kinderen. De voeding, verbruikt in de ontwikkelingsstadia van de kindertijd, kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid in het latere leven".

Lage inkomens

Eerdere bevindingen linken ongezonde voeding aan bepaalde bevolkingsgroepen. Mensen met een laag inkomen riskeren slechtere voedingskeuzes te maken. Een werkloze verbruikt 3,5 kilo minder groeten dan iemand met een baan. De resultaten impliceren dat de huishoudens die veel uitgeven verhoudingsgewijs ook meer vlees en verse groenten en fruit consumeren.

Gezondheidskost

Onderzoekers aan de universiteit van Oxford berekenden dan weer het effect van gezonde voeding op de gezondheidskosten. Door vijf porties groenten en fruit te eten, kunnen 15.000 vroegtijdige overlijdens worden voorkomen, waaronder 7.000 hartaandoeningen, 5.000 gevallen van kanker en 3.000 van hartaanvallen. Door meer vezels te eten, kunnen nog eens 4.000 levens worden gered. Minder vetrijk voedsel en minder zout op het menu, redden meer dan 7.000 zielen.

Bron: Goedgevoel.be
Publicatiedatum: