Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Vets, supervisor Kwaliteit bij de Mechelse Veilingen:

"“Kwaliteit en smaak van Flandria-handgeschoonde spruiten weer uitstekend"

Het spruitenseizoen komt nu echt op kruissnelheid. De wisselende weersomstandigheden tijdens de groei hebben de kwaliteit niet aangetast. De handel reageert positief op het groeiende aanbod van handgeschoonde spruitjes. In december en januari verwachten de LAVA-veilingen zo’n 120.000 tot 160.000 kg product per week. De maanden december en januari zijn héél geschikt voor promotieacties.

Volle smaak en goede houdbaarheid

De teelt van spruiten gebeurt in België nog steeds voor honderd procent in openlucht, zij het wel dat sommige telers al onder vliesdoek telen in koudere periodes. Door een koud voorjaar en een droge, hete julimaand, gevolgd door nat en vrij koel weer groeiden de planten wat trager. Voor de kwaliteit maakt dit echter weinig verschil. De LAVA-veilingen bevestigen dat de producenten een verzorgd product aanleveren.

De spruitjes zijn fris groen, stevig, mooi rond en goed gesloten. Kortom, Flandria-spruitjes zijn ook dit jaar van zeer goede kwaliteit. Omdat de groei nog een tijd doorgaat kunnen spruitjes de hele winter vers worden geplukt. De kopers kunnen rekenen op een product met een goede houdbaarheid.

Handgeschoonde spruitjes in de lift

De productie van spruitjes zit de jongste jaren in de lift op de LAVA-veilingen (2007: 2,8 miljoen kg, 2009: 3,1 miljoen kg). Van week 49 tot week 4 van 2011 voorzien de LAVA-veilingen tussen 120.000 en 160.000 kg per week.

“Het is nog altijd vooral een wintergroente en de vraag naar spruitjes groeit automatisch als het kouder wordt. In de aanloop naar de feestdagen leveren de producenten ruim voldoende aan om te beantwoorden aan de stijgende vraag in de eindejaarsperiode en de wintermaanden. Zo’n 95% van de aanvoer is handgeschoond. De winkelier kan dus rekenen op een aantrekkelijk verkoopsproduct”, bevestigt Maarten Verhaegen, adjunct-supervisor Verkoop bij de Mechelse Veilingen.

Flandria EE+ superieure kwaliteit

De sortering van spruitjes gebeurt op basis van de kwaliteit en de diameter. Enkel geschoonde spruiten worden aangeboden onder het Flandria-label.

Binnen het Flandria-gamma wordt nog eens onderscheid gemaakt in vier kwaliteitssorteringen:
• FG EE(+) – Flandriagap dubbel extra (plus)
• FL EE(+) – Flandria dubbel extra (plus)
• FG EX (+) – Flandriagap extra (plus)
• FL EX (+) – Flandria extra (plus)

Flandria EE+ is werkelijk superieur in het Europese aanbod. Het zijn zeer vaste en goed gesloten spruitjes, zonder enig gebrek. Ze worden manueel geoogst en geschoond.

Waterdichte traceerbaarheid

Standaard wordt de groente los in 4 kg-EPS-tomatenkisten aangevoerd. Elke kist krijgt een Flandria-dekvel en aan de zijkant een Flandria-kistenkaart. De kistenkaart garandeert een waterdichte traceerbaarheid van teler tot consument.

Maarten Verhaegen: “De handel verkiest wel vaak kleinere verpakkingen van 500 gr. Onze afdeling kleinverpakken speelt zo goed mogelijk in op de wensen van kopers. Op bestelling worden spruitjes verpakt in bijvoorbeeld gedekselde potten met barcodesticker, in netjes, plastic zakjes, …. Hoe de herverpakking ook gebeurt, de waarborg van versheid en kwaliteit van het product primeert altijd.”

Ethyleengevoelig

Spruitjes hebben de neiging om snel uit te drogen. De winkelier bewaart deze groente dus best bij een temperatuur van 0 °C tot 1 °C en een r.v. van ten minste 95%. Vul spruitjes altijd aan vanuit de koelruimte. In de koeling en de versafdeling horen spruitjes niet thuis bij producten die ethyleen afgeven. Ethyleen werkt immers geelverkleuring in de hand. Laat het product bij stockage en in het groenterayon in de originele verpakking om beschadiging te voorkomen. Flandria-verpakkingen zijn speciaal ontwikkeld om versheid en kwaliteit te bewaren.

Gezondheidsbommetjes

Spruitjes vullen in de wintermaanden het gebrek aan vitaminen in de voeding prachtig aan. Met 150 mg vormen ze een belangrijke bron van vitamine C. Ze zijn ook rijk aan vitamines A en B, mineralen en anti-oxidanten. Ze bevatten ook veel vezelstoffen. Spruitjes zijn caloriearm (29 kcal/100 gr) en dus goed voor de lijn. Frisse nachten maken van dit vitamine C-bommetje een lekkernij. Zoals andere groene groenten zijn spruitjes goed voor het beendergestel en het gezichtsvermogen. Veel gezondheidstroeven die de winkelier kan uitspelen bij de klanten.

Spruitjes zijn lekker in puree en groentehutsepot. Handgeschoonde spruiten spelen in op de wensen van de moderne consument. Met dit panklaar product is een lekkere wintermaaltijd, bijvoorbeeld in de wok, in een handomdraai klaar.

Mooi product

Jo Lambrecht, commercieel directeur, Veiling BRAVA: “Er is duidelijk een markt voor handgeschoonde spruitjes. Het is een mooi kant-en-klaar product en we ervaren dat de handel hierover tevreden is. Dit vertaalt zich in een stijgende vraag. De producent investeert wel extra in tijd en werkkracht en dit rechtvaardigt dus een hogere prijs. Het is een product dat zijn weg in het Flandria-gamma heeft gevonden.”

Dit seizoen levert dus vaste Flandria-spruitjes met een volle smaak en een goede houdbaarheid. De aanvoerperiode loopt nog door tot april.

Bron: Flandriamail
Publicatiedatum: