Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
juni 2010

Faillissementen, fusies en feestjes

Op 1 juni maakten de besturen, Raden van Commissarissen en directies van ZON en Fruitmasters het besluit bekend hun eigen weg te vervolgen en de gesprekken over een mogelijke fusie niet voort te zetten. Beide coöperaties hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de toekomstige manier van vermarkten van de producten, mede op basis van raadpleging van de leden, dat de wensen van beide coöperaties met betrekking tot het toekomstige vermarkten op dit punt niet verenigbaar zijn.

Het bericht dat de coöperaties ZON en Fruitmasters de gesprekken over een mogelijke fusie niet doorzetten, verraste Fruitmasterslid en NFO-voorzitter Johan van Haarlem niet. "Mijn eerste reactie op de voorgenomen fusie was dat ik verrast was door deze niet voor de hand liggende combinatie." Willem Baljeu van Frugi Venta noemt het spijtig dat ZON en Fruitmasters besloten hun eigen weg te vervolgen. "Erg jammer, was het was één van de weinige kansen tot bundeling in de sector, naast andere gesprekken die ook al op niets zijn uitgedraaid. Maar de liefde moet van twee kanten komen en een gedwongen huwelijk gaat niet werken. Een tweemodellenstructuur als Coforta was oplossing geweest."Op 10 juni was er een feestelijke bijeenkomst bij de Paddenstoelendivisie van The Greenery in Zaltbommel, als gevolg van het toegenomen volume en de toegenomen activiteiten om klanten het gewenste volume in de gewenste verpakkingen te kunnen leveren. "De voet kan van de de rem in Zaltbommel", beloofde algemeen directeur Philip Smits, die samen met jubilaris Ad Stroosnijder (50 jaar in dienst) de openingshandeling in de nieuwbouw verrichtte.

Een dag later werd bekend dat er definitief een nieuwe standaard kwam om AGF-producten te kunnen classificeren. Frug I Com en GS1 Nederland hebben namens de sector een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van een classificatie van groenten en fruit die past binnen de Global Product Classification (GPC). Nederlandse AGF-bedrijven en vooral ook de Duitse retail hadden gehamerd op een nieuwe standaard om het proces naar betrouwbare en uniforme informatievoorziening voor de gehele AGF-keten te faciliteren.

Frugi Venta liet halverwege juni weten met de belangrijkste paprika-exporteurs op Canada de mogelijkheid te onderzoeken om een procedure op te starten tegen de voorlopige uitspraak van de Canadian International Trade Tribunal (CITT) dat er schade is ontstaan door dumping van Hollandse paprika's op de Canadese markt. "Procedure zit prijskaartje aan, maar geeft wel signaal af", zei Inge Ribbens van Frugi Venta.Op 16 juni werd de laatste jaarvergadering van Freshworld Barendrecht gehouden in De Wevershoeve te Rijsoord. Tijdens de vergadering werd namelijk instemming gevraagd voor het in gang zetten van de procedure tot opheffing van de vereniging en op te gaan in de VBO, de Vereniging Barendrechtse Ondernemers. Na de vergadering was er aansluitend een informeel vervolg met aperitief, het traditionele haringhappen verzorgd door AGF.nl en als klap op de vuurpijl een motiverend optreden van Emile Ratelband, bijgestaan door een heuse krokodil.Op 17 juni opende het Center of Growing Concepts in de HAS Den Bosch officieel haar deuren. Een van de initiatiefnemers is PlantLab. PlantLab heeft een systeem ontwikkeld waar producten in meerdere teeltlagen worden geteeld met gebruik van LED-verlichting in volledig geconditioneerde ruimten zonder daglicht. Demissionair minister Gerda Verburg verrichtte de officiële openingshandeling.In de 'Vertrekhal Oranjelijn' op de Rotterdamse Fruitport werd Cees den Hollander op 17 juni tijdens een extra ledenvergadering van Frugi Venta benoemd tot voorzitter. Er waren geen tegenkandidaten. "Groenten en fruit zitten in mijn lijf. Ik kom uit een echte groenten- en fruitfamilie en ik ben blij jullie te mogen vertegenwoordigen. De nadruk in deze functie zal liggen op de groothandel en ik heb vanuit mijn ervaring geleerd dat deze veel competenties herbergt. Wel zal ik waar mogelijk de samenwerking met de andere ketenpartijen proberen te bevorderen", beloofde Cees de aanwezige handelaren.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 17 juni 2010 is de fusie tussen de telerscoöperaties FrEsteem Tomaat en FrEsteem Paprika formeel bekrachtigd. De intentie tot fusie was al eerder uitgesproken. De nieuw gevormde telerscoöperatie FrEsteem is hiermee één van de grotere telersverenigingen in de groentesector. De aangesloten leden lopen voorop in teeltvernieuwingen en schaalgrootte en streven er naar jaarrond een kwalitatief goed product te leveren.

Per 21 juni 2010 heeft de Van Dongen Transport Groep de activiteiten overgenomen van Soonius Transport uit Poeldijk. Soonius Transport staat bekend als een sterk service gerichte transportonderneming met activiteiten in de groente en fruit sector op Scandinavië en bloemen en planten transport op Griekenland. Van Dongen heeft de activiteiten op Scandinavië overgenomen en deze zullen onder de naam Soonius Transport worden voortgezet. De activiteiten op Griekenland worden overgedaan aan de firma Van Es uit Aalsmeer die ze direct kunnen integreren in hun bestaande activiteiten op Griekenland.Op 23 juni ging BiJo als eerste tuinbouwbedrijf in Nederland over naar een volledig duurzame en biologische teelt. Demissionair Minister van der Hoeven heeft de officiële handeling verricht waarmee BiJo naast biologisch ook duurzaam is gaan telen: ze heeft de gaskraan dichtgedraaid. Bijo teelt nu in twee nieuwe kassen op tien hectare volledig duurzaam.Op 23 juni kwam het nieuws naar buiten dat Belgian New Fruit Wharf NV als aandeelhouder van Seabrex Rotterdam BV noodgedwongen het faillissement heeft aangevraagd van Seabrex. Personeelsleden, ondernemingsraad, vakbonden en klanten zijn daar heden over geïnformeerd. Het aandeelhouderschap is in de zomer 2009 overgenomen van de Ebrex Groep met als doel het toen al in zwaar weer verkerende Seabrex te redden. BNFW zoekt naar mogelijkheden om in Rotterdam actief te blijven