Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
April 2010

Aswolk gooit roet in het eten

Het Europese luchtruim wordt in april getroffen door een aswolk boven IJsland. Een schatting van de schade van de dagenlange sluiting van grote delen van het Europese luchtruim is moeilijk te maken maar zeker voor de bedrijven die bederfelijke waar per vliegtuig vervoeren zal de schade enorm zijn. Vervoerseconoom Jaap de Wit van de Universiteit van Amsterdam laat op Parool.nl weten dat pas achteraf vastgesteld kan worden hoe groot de schade precies is. De schade in de AGF-sector zal hoog zijn. Ook luchtvrachtvervoerder J. van de Put Fresh Cargo Handling bericht over de gevolgen van de aswolk.
 
 


Special Fruit bestaat dit jaar 20 jaar. François Maes, die het bedrijf met zijn broer Patrick bestuurt, begon zijn carrière in de AGF-branche op de groothandelsmarkt in Antwerpen. Francois vertelt in 1983 zijn supermarkt te hebben verkocht. "Ik ben begonnen met het importeren van Californische aardbeien die ik via mijn handelshuis (de firma Mago-fruit) op de groothandelsmarkt bracht. Buitenlandse aardbeien, buiten het Belgische seizoen, waren toen een zeldzaamheid. Daarnaast importeerde ik kiwano’s, een destijds ongekend product hier. De combinatie van deze twee producten heeft Special Fruit haar naamsbekendheid bezorgd." In dezelfde maand presenteert de importeur een nieuw BestChoice-logo voor gerijpt fruit.
 
 

The Greenery noteert positief resultaat

The Greenery heeft in 2009 een positief nettoresultaat van € 7,4 miljoen geboekt. In een teleurstellend jaar voor de sector en telers heeft The Greenery zich gericht op kostenbeheersing, efficiencymaatregelen en intensivering van de dienstverlening richting klanten. Hierdoor heeft het bedrijf de nadelige gevolgen van de gemiddeld 15% lagere groente- en fruitprijzen opgevangen. Het bedrijfsresultaat is verhoogd van € 10 naar € 14 miljoen en de solvabiliteit, het aansprakelijk vermogen en het eigen vermogen zijn versterkt ondanks een daling van de totale omzet met 10% tot € 1,6 miljard. 
 


Tijdens de bijeenkomst werd ook voouitgeblikt. Zo wil het bedrijf meer toe naar 'oogsten op bestelling', om een zo vers mogelijk product bij de retailers af te leveren.
 
 

Voorgenomen fusie Fruitmasters en ZON aangemeld bij de NMa

Op 22 april heeft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een melding ontvangen van een voorgenomen concentratie in de zin van artikel 34 van de Mededingingswet. Hierin is medegedeeld dat Coöperatieve Veiling Zuidoost-Nederland en Coöperatie Koninklijke Fruitmasters Groep voornemens zijn te fuseren.
 
 


Op maandag 12 april jl. heeft Driscoll's of Europe zijn intrek genomen in het pand van Mooy Logistics op industrieterrein Hazeldonk in Breda. Beide partijen tekenden op deze dag de officiële documenten voor de huurovereenkomst en de samenwerking die wordt aangegaan t.a.v. de logistieke handling en transport van de Driscoll's zachtfruitproducten. Doelstelling van deze verhuizing is voor Driscoll's om nog efficiënter en flexibeler te kunnen leveren naar haar diverse klanten in Europa.
 
 

Paprikakwekerij 4Evergreen weet percentage Thoolse werklozen fors te reduceren

Paprikakwekerij 4Evergreen is inmiddels drie weken in productie op haar nieuwe locatie in het Thoolse Sint-Annaland. Op een areaal van 12 hectare worden gele Derby-paprika's geteeld en er is nog een uitbreiding van het areaal mogelijk. Jim Grootscholte vertelt in deze videoreportage over de nieuwe kas, hoeveel tonnen paprika's er dagelijks de deur uitgaan en hoeveel lokale werklozen er een baan wordt geboden.Fruitteler Domus de Jonge uit het Zeeuwse Kapelle krijgt een subsidie van 100.000 euro om de teelt van kiwibes op te zetten. Het geld komt uit het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling en het Landbouwinnovatiefonds van de provincie en de ZLTO. Hogeschool Gent is betrokken bij het project, dat wetenschappelijke kennis in huis heeft over de teelt van de kiwbes.

Van Rijn Trading goes Scottish

De Van Rijn Groep en McKenzie in Glasgow, Schotland gaan hun krachten bundelen. Zij gaan hun slagkracht, kennis en ervaring samenbrengen in een nieuwe vennootschap "McKenzie-Van Rijn (Glasgow) Ltd" om op die manier de Schotse markt van dichtbij te kunnen bedienen.
Op 7 en 8 april werd easyFairs Empack georganiseerd in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Tijdens de editie 2010 stelden bijna 320 exposanten hun verpakkingsoplossingen voor aan het publiek. Bezoekers kregen een volledig overzicht van de sector. easyFairs Empack is de ontmoetingsplaats met de top van de Nederlandse verpakkingsmarkt. Op de beurs is een compleet overzicht te vinden van het productgamma, de belangrijkste producenten en vertegenwoordigers.
Klik hier voor de fotoreportage

 


In de buurt van Sint Annaland op Tholen in de provincie Zeeland worden veel vroege aardappelen geteeld. Bij de familie Van Iwaarden telen ze naast de reguliere vroege aardappelen ook een klein gedeelte in de kas zodat ze reeds vanaf half april met extreem vroege Dorés op de markt komen. Het is echt iets voor de liefhebber die niet wil wachten op de vroege aardappel van de koude grond. Naast de aardappelen uit de kas telen ze bij Van Iwaarden ook jaarlijks een areaal van circa 2 ha onder folie. Deze aardappelen worden afgezet via de veiling Alvantho in Sint Annaland. Klik hier om de video te bekijken
 
 De feestelijke lancering van de eerste officiële Jaffa-trailer, die op 27 april 2010, zou plaatsvinden in Barendrecht kon helaas geen doorgang vinden. De reden: in de nacht van 23 op 24 april zijn op het afgesloten terrein van Polar-Trans in Berlijn twee gloednieuwe vrachtwagencombinaties gestolen, waaronder ook de Jaffa-trailer.
 
 


Er is grote onduidelijkheid ontstaan rondom de import van druiven uit India. Buitenlandse media berichten over een importstop nadat er in een lading Indiase druiven meer residu van een groeiregulator zou zijn gevonden dan wettelijk is toegestaan. Frugi Venta heeft gisteren een meeting gehad met 25 importeurs om de situatie te verhelderen waaruit bleek dat er geen sprake is van een importstop en dat de overschrijding bij slechts een deel van de geïmporteerde zendingen is aangetroffen.
Publicatiedatum: