Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afzetmarkt VS vraagt om kwaliteit

"Rijk Zwaan start met kleine stapjes op Mexicaanse slamarkt"

In Europa is Rijk Zwaan al jaren marktleider in sla, maar in andere delen van de wereld kan het bedrijf nog nieuwe markten aanboren. In Mexico bijvoorbeeld, waar de veelal grote bedrijven vooral behoefte hebben aan een hoge kwaliteit en goede resistenties. Het belangrijkste gebied voor de Mexicaanse vollegrondsteelt ligt in het centrale deel van het land. Naast onder meer broccoli en bloemkool, is sla hier het grootste groentegewas.



Met name ijsbergsla wordt veel geteeld maar ook bindsla is er bijvoorbeeld een belangrijk type. Omdat de sla voor een groot deel wordt afgezet in de Verenigde Staten, gelden er hoge eisen voor de kwaliteit. Hier kunnen bedrijven prima aan voldoen door het gunstige klimaat, dat voor een groot deel wordt beïnvloed door de hoge ligging. Op hoogtes van rond de 2.000 meter is er veel zon en wordt het nooit warmer dan 30 graden. De nachten kunnen echter vrij koud
zijn en in de maanden juli, augustus en september is er een regenseizoen. Problemen als Bremia, rand en Sclerotinia liggen dan op de loer. Om jaarrond een goede kwaliteit te kunnen leveren, zoeken bedrijven dan ook voor elk gewas naar het beste teeltgebied per seizoen.


Teler Eduardo Garcia bespreekt zijn wensen met de teeltadviseurs van Rijk Zwaan.

Jaarrond

Een van de grootste, modernste bedrijven in de regio is Agricola Nieto, dat al 8 jaar werkt met het eigen label FreshCo. Zij telen van half oktober tot half maart op een locatie in het zuiden en in de overige maanden op een meer noordelijk gelegen locatie. Een groot deel van hun producten wordt op contract afgezet bij grote snijderijen, een ander substantieel deel wordt verkocht op de lokale markt of in 'commodity boxes' geëxporteerd naar Midden- Amerika en de Verenigde Staten. Teler bij Agricola Nieto is Eduardo Garcia. Dit voorjaar bracht hij nog een bezoek aan het demoveld in Fijnaart en hij doet dan ook regelmatig proeven met rassen van Rijk Zwaan. Onder meer voor ijsbergsla en het 'red leaf'-type. Ook startte hij dit
najaar met Salanova, die hij wil introduceren op de Mexicaanse markt.
Al beseft hij dat de consument er geleidelijk aan zal moeten wennen, toch is hij overtuigd van de potentie van het gemaksproduct. "Wereldwijd is het al een succes: het is de toekomst in sla!"

Bron: Seeds & Services Vollegrondssla, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: