Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ook supermarkten gooien veel weg"

Gemiddelde voedselverspilling 60 kg per gezin per jaar

Een gemiddeld gezin gooit elk jaar 60 kilo voedingswaren weg. Dat is goed voor 330 euro. Een tiende van wat we in de supermarkt kopen, belandt ongebruikt in de vuilnisbak. Per vijf potjes yoghurt gooien we er een weg. En van de tien plakjes kaas komen er maar acht en een half tussen een boterham terecht. Dat zegt het Brusselse Instituut voor Milieubeheer. De documentaire Taste the Waste reist de wereld rond en toont de voedselverspilling en wat we eraan kunnen doen. De film stelt dat de verkwisting al op de akkers begint. Aardappelen moeten er perfect uitzien, anders koopt niemand ze. Te klein, te dik of een deukje? Weggooien maar. Een op de twee aardappelen komt nooit in de winkel terecht. Ook bij komkommers, tomaten, sla en wortelen gelden deze schoonheidsregels. Zelfs de kleur moet perfect zijn. Mensen kopen met hun ogen.

Het zekere voor het onzekere

Ook de supermarkten gooien heel wat voedsel weg. Diepvriesmaaltijden die nog perfect eetbaar zijn gaan eruit. Omdat ze over vijf dagen hun vervaldatum bereiken. Sinaasappelen en citroenen leggen soms tweeduizend kilometer af en belanden meteen in een container omdat ze al ‘iets te rijp’ zijn. Vis die dezelfde dag nog niet is verkocht? Dumpen. Kan dat dan niet weggeschonken worden aan voedselbanken en andere initiatieven? Neen, zegt de supermarkt, iedereen neemt het zekere voor het onzekere.

Voedselberg

Jaarlijks gooien Europeanen 3 miljoen ton brood weg. Dat is genoeg om een land als Spanje een jaar lang te voorzien van pistolets en stokbrood. Europese gezinnen gooien elk jaar voor 100 miljoen euro voedingswaren in de vuilnisbak. Met de totale voedselafvalberg in Europa en Noord-Amerika zouden we de bijna 1 miljard hongerigen op deze wereld drie maaltijden kunnen geven.
Het milieu

Het milieu lijdt zwaar. Afval produceert methaangassen. Die gassen tasten de ozonlaag aan. Op dit moment is onze afvalberg verantwoordelijk voor 15 procent van de schadelijke uitstoot. De helft minder voedsel verspillen heeft hetzelfde effect als de helft van alle auto’s van de weg halen.

Bron: Klasse.be

Publicatiedatum: