Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nepalese zaadvermeerderaar ontwikkelt ziekteresistente tomatenrassen

Tholen – Een zaadbedrijf in Nepal heeft negen verschillende ziekteresistente en warmtetolerante tomatenrassen ontwikkeld. De Gorkha Seed Company, dat het eerste Nepalese hybride tomatenras Shrijana introduceerde, treft nu de laatste voorbereidingen voor introductie van de ziekteresistente en warmtetolerante rassen voor introductie in de markt.

Volgens senior onderzoeker dr. Kedar Budhathoki zullen binnenkort de namen worden vrijgegeven van de rassen, die een recordproductie van 30 kg per plant kunnen opleveren. Het proefonderzoek wordt uitgevoerd op percelen in Nakkhu. Nu kunnen telers maar 10 kg per plant produceren, maar met deze rassen kunnen ze ook voldoende kilogrammen oogsten in gebieden met temperaturen boven de 40 graden Celsius, aldus Budhathoki.

Eigenaar Bishnu Marahatta van Gorkha Seed zei dat de rassen binnen een jaar beschikbaar zijn voor de commerciële teelt, en dat ze ook van plan zijn de zaden naar India en Bangladesh te exporteren, waar de kans op ziektes groot en de temperatuur hoog is. Vorig jaar is er 60 kg zaad van het ras Shrijana naar Bangladesh en Sikkim verstuurd. Het bedrijf doet ook onderzoek naar nieuwe radijs-, bloemkool- en komkommerrassen.