Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinese tomatenprijzen zijn dit jaar 50% gestegen

Steeds minder restaurants in Shanghai bieden gratis tomaten-ei-soep, een zeer algemeen en populair gerecht in China, aan. Dit komt doordat de tomatenprijzen 50% zijn gestegen in het afgelopen jaar.

Volgens een artikel in de Oriental Morning Post, is de prijsdruk vooral het resultaat van het feit dat telers hogere inkomsten willen.


Tomatenhandelaar op een markt in China

Retailers hebben ook de kans gekregen om hun marges te verhogen. Ze hebben ervoor gezorgd dat hun winst verhoogd werd door de prijzen met 10% te verhogen. De groeiende kosten van tomaten, transportkosten, huur en groothandelsmarges speelden tot nu toe een ondergeschikte rol bij de prijsverhogingen, volgens de heer Cui, strateeg bij Bank of America Merill Lynch.

"Leveranciers" van de tomaten zouden hamsteraars of speculanten kunnen zijn. De heer Cui denkt niet dat natuurrampen een rol hebben gespeeld bij de prijsverhoging. Door rampen was het oogstvolume gedaald met 10%, maar de verkoopprijzen stegen met 150%.

Retailers komen beter uit dan groothandelaren. Dit komt volgens Cui door de grotere onderhandelingsmacht. Hij vind ook dat de regering harder moet optreden tegen speculanten en hamsteraars. "Ook zou het subsidiƫren van retailers en telers kunnen helpen", geeft Chui aan.