Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agroparken in Drenthe zijn haalbaar

De inrichting van agroparken in Drenthe is haalbaar en kunnen een oplossing bieden voor bestaande knelpunten. De ontwikkeling past in het streven van de provincie om zowel natuur, landschap en recreatie te ontwikkelen en tegelijk de landbouw te innoveren. Tot die conclusie komt het onderzoeksbureau Alterra van Wageningen UR. Aanbevolen wordt aansluiting te zoeken met bestaande initiatieven.

In een agropark proberen agrarische bedrijven en daaraan verwante bedrijven zoveel mogelijk functies en processen te combineren. Zo kan bijvoorbeeld de restwarmte van het ene bedrijf als verwarming worden gebruikt voor een andere onderneming. Door allerlei zaken te koppelen of te hergebruiken kan op een goedkopere en duurzame manier worden geproduceerd. Agroparken worden vooral opgezet om de verschillende agrarische sectoren te koppelen met industriƫle ontwikkelingen, zodat niet her en der los in het landschap schaalvergroting van de agrarische sector ontstaat.

Om de haalbaarheid van agroparken te toetsen heeft Alterra een expertmeeting georganiseerd en een analyse uitgevoerd van kansen, bedreigingen, sterktes en zwaktes. De resultaten van het onderzoek zijn voorgelegd aan vertegenwoordigers van overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De reacties waren verdeeld; veel vragen en bezorgde reacties, maar ook positieve geluiden. Zo zouden agroparken de agrarische sector bij uitstek nieuwe mogelijkheden bieden om uit de huidige defensieve positie te komen.

Een belangrijke aanbeveling is aansluiting te zoeken met bestaande initiatieven. De provincie neemt deze aanbeveling ter harte en wil in de eerste plaats de resultaten van het onderzoek inbrengen in de gesprekken die er zijn met bestaande initiatieven op het gebied van Energie Transitie Parken. In de koppeling met energieopwekking, watermanagement en afvalverwerking ziet de provincie interessante mogelijkheden. Gedeputeerde Munniksma: "Wanneer in Drenthe initiatieven van de grond komen, willen we aansluiten op de locaties waar al een begin van deze ontwikkelingen is. Energie Transitie Parken zijn al benoemd in de omgevingsvisie. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook aansluiten bij de glastuinbouw in Emmen."

BroN: Provincie Drenthe
Publicatiedatum: