Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland verliest marktaandeel, Spanje behoudt positie

Frankrijk importeert minder groenten en fruit in 2010Tholen – Ten opzichte van het gemiddelde van de laatste vijf jaar is de invoer van groenten en fruit in Frankrijk gedaald. Vooral de vruchtgroenten tomaten (-10%), courgettes (-6%) en komkommers (-4%) zijn minder ingevoerd. De tomatenimport vanuit Marokko was slechts 25% van die van het vorige jaar. De totale Nederlandse export naar Frankrijk is gedaald met 11%, waarbij de komkommers de sterkste daling vertoonden. Spanje heeft haar positie bij de uitvoer naar Frankrijk behouden bij tomaten en courgettes en heeft zelfs 4% meer komkommers geëxporteerd.

De reden voor de daling is niet een verminderde vraag in Frankrijk, maar de slechte weersomstandigheden in grote delen van Europa. Ook liggen de prijzen van de ingevoerde tomaten +48% en komkommers +10% ruim boven die van vorig jaar.
De import van fruit is ook veel lager dan in voorgaande jaren. Er werden 25% minder kersen en abrikozen en 7% perziken minder ingevoerd. Ook hier zijn de weersomstandigheden van het afgelopen seizoen in de landen van oorsprong de belangrijkste veroorzaker van de kleinere volumes.