Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ZLTO verhuisd naar ’s-Hertogenbosch

Op maandag 29 november is het nieuwe hoofdkantoor van de ZLTO in ’s-Hertogenbosch in gebruik genomen. De ZLTO heeft hiermee na meer dan 90 jaar afscheid genomen van Tilburg. Het nieuwe gebouw is een karakteristiek, eigentijds ontwerp dat diverse kenmerken van de sector in zich heeft en een echt verenigingsgebouw wil zijn met een belangrijke ontmoetingsfunctie. De band met andere organisaties is terug te vinden in die ontmoetingsfunctie, de locatie en in de open ruimte die het kantoor verbindt met de HAS Den Bosch.



'Spoorlaan 350' is voor veel mensen in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland een begrip. Sinds 1918 was dit de locatie van eerst de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB), later de ZLTO. Enkele jaren geleden is besloten te kiezen voor nieuwbouw. Dit heeft geleid tot een nieuwe locatie in ’s-Hertogenbosch. Dicht bij de HAS Den Bosch en bij diverse andere organisaties die nauwe relaties hebben met ontwikkelingen in de groene ruimte en de ontwikkeling van ondernemerschap. ’s-Hertogenbosch heeft bovendien ambitie op het terrein van voeding en gezondheid.

Het kantoor is een ontwerp van architect Pi de Bruijn, de architect van onder meer het gebouw van de Tweede Kamer en van het kantoor van Essent in ‘s-Hertogenbosch. Het is een karakteristiek, eigentijds gebouw, dat door de bouwstijl verwijst naar golvend graan en verwantschap heeft met agrarische gebouwen. Het is een open gebouw: transparant, gemakkelijk toegankelijk en geheel ingericht voor Het Nieuwe Werken. Het gebouw biedt de mogelijkheid grotere bijeenkomsten in eigen huis te organiseren. Een belangrijk pluspunt op het huidige kantoor, omdat het daarmee ook meer het gebouw van en voor leden en bestuurders is.

Duurzaamheid

Duurzaamheid heeft heel veel aandacht gekregen. De gebruikte materialen zijn zoveel mogelijk herbruikbaar. Op de zuidgevel liggen zonnepanelen. De binnenmuren van de gevel zijn voorzien van leemstuc. Leem werkt vochtregulerend. Uniek in Nederland is dat in het sprinklerbassin dat zich in de kelder bevindt warmte of koude wordt opgeslagen. Met behulp van een warmtekrachtkoppeling wordt elektriciteit voor het gebouw opgewekt. Bijzonder is ook dat bij het stoken van de ketel tegelijkertijd warmte en elektriciteit wordt geproduceerd.

Daktuin

Een ander bijzonder kenmerk van het gebouw is de daktuin. Deze is ontworpen door studenten van de HAS Den Bosch en aangelegd met planten van ZLTO-leden. De tuin is een verlengde van de kantoorruimte binnen en te gebruiken om te werken en te overleggen. Leerlingen van Helicon gaan een rol spelen bij het onderhoud van de tuin.

Kunst

De kunst in het gebouw is deels specifiek voor dit kantoor gemaakt. Vier jonge kunstenaars hebben de opdracht gekregen een kunstwerk te maken dat een directe link heeft met de organisatie en haar leden. Deze kunstenaars zijn: Anna Volkova, Sanja Medic, Lady Penelope en André Pielage. Ook een deel van de kunst uit het huidige kantoor heeft een plek gekregen in de nieuwbouw. Daarnaast is een deel van de stoffering gekleurd met natuurlijke kleurstoffen die bij Rubia Pigmenta Naturalia in Steenbergen worden onttrokken uit Zeeuwse en Brabantse meekrap en wouw. Rubia Pigmenta Naturalia is een van de ZLTO-participaties.

Opening

De officiële opening vindt plaats februari 2011.
Het kantoor in Goes blijft in gebruik. Dit kantoor is in de loop van dit jaar ook aangepast voor Het Nieuwe Werken.

Foto’s

Klik hier voor foto’s van het nieuwe gebouw.

Publicatiedatum: