Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen van groenten en fruit nog eenvijfde hoger dan normaal

Egypte vreest herhaling voedselrellen 2008

De torenhoge voedselprijzen van de voorbije maanden zijn afgetopt en de verkiezingen van 28 november leiden de aandacht af, maar toch vrezen experts voor nieuwe sociale onrust in Egypte als levensmiddelen er niet gauw goedkoper worden.

De meeste doordeweekse levensmiddelen zijn gelukkig weer min of meer betaalbaar geworden in Egypte, na de prijsgekte van de voorbije maanden. Tegen het einde van de zomer rezen de prijzen voor suiker, rijst, bakolie en tarwe opeens de pan uit. Fruit en groenten werden nog sneller duurder. Komkommers, aardappelen en bonen kostten binnen een paar dagen dubbel zoveel; sperziebonen en appels werden zelfs drie keer duurder.

Onbetaalbare tomaten

Tomaten, een onmisbaar ingrediënt in veel Egyptische gerechten, kostten in sommige provincies 13 Egyptische pond (1,60 euro) per kilo, bijna negen keer meer dan in het voorjaar. Vlees was al eerder onbetaalbaar geworden – volgens de overheid kostte rundvlees deze zomer 40 procent meer dan begin dit jaar.

Toen eind oktober de najaarsoogst op de markt begon te komen, daalden de prijzen voor fruit en groenten weer. Maar ze liggen nog altijd ongeveer een vijfde hoger dan normaal. Ook voor tomaten worden geen buitenaardse bedragen meer gevraagd – de prijzen schommelen rond de 2 Egyptisch pond (28 eurocent) per kilo
"De situatie is nog altijd dramatisch", zegt de econoom Hamdi Abdelazim, de voormalige voorzitter van de Sadat Academie voor Administratieve Wetenschappen. "Als de stijging van de voedselprijzen aanhoudt, komt er een explosie van volkswoede tegen de regering."


Betogingen

In september en oktober werd er al stevig geprotesteerd tegen de hoge prijzen.
Ook de huidige regering voelt dat ze iets moet ondernemen. Begin oktober droeg president Mubarak zijn provinciegouverneurs op maatregelen te nemen om de lokale markten "onder controle te brengen". Tien dagen later besliste de regering de invoerheffingen op bepaalde voedingswaren af te schaffen en nieuwe mechanismen op te zetten om de prijsevolutie te volgen. Volgens critici hebben die initiatieven weinig aarde aan de dijk gebracht. "De maatregelen moesten alleen de publieke verontwaardiging doen wegebben", zegt Abdelazim. "Tastbare resultaten zijn er nauwelijks; de prijzen zijn nog altijd hoog."

De Egyptische regering wijt de prijspieken aan de hete zomer. Daardoor zijn sommige oogsten mislukt, waardoor er tekorten optraden.

Bron: dewereldmorgen.be
Publicatiedatum: