Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PT-bestuur wil einde aan misleidende berichtgeving over residu

De overheid moet een einde maken aan de misleidende berichtgeving over residu op groenten en fruit. In een brief aan minister Schippers van VWS vraagt het bestuur van het Productschap Tuinbouw om er actief tegen op te treden. Volgens het PT jaagt die misleidende berichtgeving consumenten ten onrechte angst aan en kan het ertoe leiden dat consumenten minder groenten en fruit kopen.

Ook bestaat het risico dat op termijn meer gewasbeschermingsmiddelen in het milieu terecht komen. Het PT stelt namens de groenten- en fruitsector het volgende voor aan de minister van VWS:
  • dat er een inhoudelijke reactie van de overheid komt op de misleidende publieke uitingen van milieuorganisaties;
  • dat er door de VWA wordt opgetreden tegen deze misleidende publicaties, zoals websites en artikelen (in overeenstemming met artikel 8 van de Algemene Levensmiddelen Verordening);
  • dat de overheid nagaat of er op een alternatieve manier invulling gegeven kan worden aan de uitvoering van de WOB, zolang organisaties verzuimen hun boodschap volledig en waarheidsgetrouw naar buiten te brengen;
  • dat de wijze van het publiceren van gegevens van de VWA inzake residumonitoring wordt aangepast, een voorbeeld hiervan is het factsheet op de website van de VWA. De huidige wijze werkt het misbruik van de gegevens in de hand, zo worden bijvoorbeeld de residumonitoring gegevens per supermarkt gespecificeerd, terwijl de verschillen statistisch niet significant zijn.

Klik hier voor de volledige tekst van de brief

Publicatiedatum: