Vruchten als appels, peren, tomaat en paprika kunnen in de winkel komen te liggen met veel minder sporen van gewasbeschermingsmiddelen dan nu het geval is. De Plant Sciences Group werkt namelijk aan manieren om residuarm te telen, om tegemoet te komen aan een wens van een groeiende groep consumenten. Om appels op de korte termijn al schoner in de supermarkt te krijgen, is wassen met water en zeep bij het sorteren vlak voor de afzet alvast een prima oplossing, laat onderzoek zien.

Het belangrijkste residu op appels en peren zijn middelen tegen vruchtrot die vlak voor de oogst worden gespoten. Met een badje met biologisch afbreekbare ongeparfumeerde zeep, is op de sorteerlijn snel van dertig tot maximaal zeventig procent van het residu van die beschermingsmiddelen af te komen. Dat heeft onderzoek van PPO Fruit uitgewezen. "Daarmee voldoet het fruit in ieder geval aan de bovenwettelijke eisen van veel supermarkten, wat een teler meer afzetmogelijkheden oplevert’, vertelt onderzoeker Peter Frans de Jong.

PPO Fruit doet daarnaast proeven met ozon en waterstofperoxide tegen schimmels en vruchtrot. ‘Als dat goed werkt, kun je mogelijk bespuitingen voor de pluk achterwege laten.’ Mogelijk helpt ook een mengsel van water en bakpoeder. Tot slot kunnen op termijn betere spuittechnieken soelaas gaan bieden. ‘Met Plant Research International werken we aan een sensor die kan bepalen of een boom ziek is, zodat je alleen daar spuit. Ook onderzoeken we manieren om gewasbeschermingsmiddelen egaler over de boom te spuiten, om overdosering te voorkomen.’

Paprika

Voor een residuvrije paprikateelt moet vooral het luizenprobleem worden opgelost, vertelt Rob Meijer van Wageningen UR Glastuinbouw. ‘We werken al een paar jaar aan luizenbestrijding in biologische paprikateelt. Dat levert cruciale kennis om zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen van de luizen af te komen.’ Je moet namelijk wel zorgen dat een natuurlijke vijand tegen luizen niet de andere manieren van natuurlijke bestrijding in de war stuurt.

Bij tomaten is botrytis het belangrijkste probleem. Het onderzoek richt zich daarom op het voorkomen van condensvorming via klimaatsturing en op verhoging van de plantweerstand. Labproeven hebben verder laten zien dat een nevel van een elektrochemisch geactiveerde zoutoplossing werkt tegen sommige schimmelziektes, zonder residu achter te laten. Technieken om dit op grote schaal toe te passen zijn in ontwikkeling. Overigens kunnen ook bij tomaten gangbare telers hun voordeel doen met kennis uit de biologische teelt.

Voor meer informatie:
rob.meijer@wur.nl

Bron: Plant Life Special Gezondheid