Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemengd groeibeeld Azië

Nederlandse uitvoer groeit stevig door

De Nederlandse uitvoerwaarde van goederen lag over de eerste acht maanden van dit jaar 19,7 procent hoger dan een jaar eerder. Daarnaast had de uitvoergroei een vrij brede geografische basis, hoewel de groeipercentages wel van regio tot regio en van land tot land verschilden.

Gemengd groeibeeld Azië

De groei van de uitvoer naar de totale EU was in de periode januari-augustus met 18,5 procent iets minder dan de totale exportstijging. Latijns-Amerika was in de eerste acht maanden dé uitschieter met een waardetoename van 57,3 procent. Vooral Argentinië (+213 procent) en Brazilië (+77 procent) kochten flink meer Nederlandse goederen. Ook Azië was een fors groeiend afzetgebied. Onze goederenexport naar China groeide met bijna 19 procent in waarde. Singapore (+35 procent), Zuid-Korea (+76 procent) en Taiwan (+91 procent) deden het eveneens bijzonder goed. Opvallend is de magere groei naar India (+3 procent) en de forse uitvoerdaling naar Indonesië (min 18 procent). 'Opvallend' omdat het bbp van beide landen dit jaar volgens de EIU met meer dan 6 procent (in volume) groeit.

Wereldwijd meer verkocht

Binnen de EU deden Nederlandse producten het prima in Duitsland: de export naar onze oosterburen groeide met 19 procent in waarde. De uitvoer naar België en Frankrijk groeide net iets harder, terwijl de Britten voor krap 15 procent meer bij ons kochten (ten opzicht van de periode januari-augustus 2009). Frappant is dat onze uitvoer naar Spanje fors groeide (+21 procent), terwijl het te verwachten zou zijn dat Portugezen (+10,7 procent) en Spanjaarden door de economische malaise op het Iberisch schiereiland juist minder Nederlandse producten zouden importeren. In Griekenland ging dit wel op. Nederlandse exporteurs zagen hun omzet daar in de eerste acht maanden van dit jaar met 5,1 procent teruglopen. Verder deden Nederlandse exporteurs in Turkije (+27,6 procent), Rusland (+29,5 procent) en Zweden (+27,4 procent) uitstekend zaken. Tot slot kochten Amerikanen voor 19 procent meer aan Hollandse exportwaar.

Bron: NL EVD Internationaal
Publicatiedatum: