Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer voedingsstoffen in veelkleurige wortelen

Tholen - Paarse en rode wortelen zijn rijker aan voedingswaarde dan de oranje wortelen, aldus een gepubliceerd onderzoek in Food Science en Food Safety. Volgens het onderzoek is het belangrijkste voordeel van de rode wortel dat hij meer carotenoïden en vezels bevat.

Carotenoïden zijn bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor de vele kleuren van wortelen, variërend van geel naar oranje en naar rood. Anthocyaninen geven de paarse wortelen hun blauw-rode tint. De rode wortelen bevatten het antioxidant lycopeen en de gele kunnen als alternatieve bron dienen voor biologische luteine. Donkere oranje en paarse wortelen bevatten meer geconcentreerd beta-caroteen, wat nuttig is voor mensen met vitamine A-tekort. Als onderzoekers grip hebben op de biologische beschikbaarheid van nutriënten, kan dat bijdragen om bijvoorbeeld een bevolking in nood snel te helpen, aldus Sara Arscott, een van de onderzoekers.
Uit het onderzoek bleek ook dat wortelen impact hebben op de algemene gezondheid en preventief werken tegen ziektes, zoals hart- en vaatziekten en kanker.