Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Meer voedingsstoffen in veelkleurige wortelen
Tholen - Paarse en rode wortelen zijn rijker aan voedingswaarde dan de oranje wortelen, aldus een gepubliceerd onderzoek in Food Science en Food Safety. Volgens het onderzoek is het belangrijkste voordeel van de rode wortel dat hij meer carotenoïden en vezels bevat.
Carotenoïden zijn bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor de vele kleuren van wortelen, variërend van geel naar oranje en naar rood. Anthocyaninen geven de paarse wortelen hun blauw-rode tint. De rode wortelen bevatten het antioxidant lycopeen en de gele kunnen als alternatieve bron dienen voor biologische luteine. Donkere oranje en paarse wortelen bevatten meer geconcentreerd beta-caroteen, wat nuttig is voor mensen met vitamine A-tekort. Als onderzoekers grip hebben op de biologische beschikbaarheid van nutriënten, kan dat bijdragen om bijvoorbeeld een bevolking in nood snel te helpen, aldus Sara Arscott, een van de onderzoekers.
Uit het onderzoek bleek ook dat wortelen impact hebben op de algemene gezondheid en preventief werken tegen ziektes, zoals hart- en vaatziekten en kanker.