Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrofood Community begeleidt clusters voor verwaarding reststromen

Innoveren is niet gemakkelijk. In de praktijk blijken ondernemers moeite te hebben om de stap van idee naar eerste concrete uitwerking te maken. De Agrofood Community (AFC) wil ondernemers helpen deze stap te maken, en gezamenlijk tot een haalbare businesscase te komen. De netwerkorganisatie slaat hiermee een nieuwe koers in: Zij wil ondernemers niet alleen inspireren. Zij wil ze ook op deskundige wijze in deze eerste fase van het innovatieproces begeleiden met het in de praktijk realiseren van de door hen opgedane inspiratie. Met het Innovatiecafé ‘Reststroomverwaarding’ heeft de AFC op 15 december – aan de hand van een actueel thema –een start gemaakt met deze nieuwe werkwijze.

De ruim 70 deelnemers aan het Innovatiecafé spraken in het ICSE in Eindhoven vooral over de randvoorwaarden om al dan niet aan een cluster rondom reststromen deel te nemen. Arjen van Nuland van Rijnconsult was erg tevreden met het resultaat. Zijn taak is het om onder AFC-vlag de clusters te ondersteunen. “Opmerkingen zoals ‘houd het simpel en organiseer het niet kapot’ en ‘zorg dat vraag en aanbod inzichtelijk worden, zowel van bedrijven als kennisinstellingen’ zijn hiervoor van grote waarde”, aldus Van Nuland.

Vervolgstappen

Voordat de AFC daadwerkelijk de clusters gaat begeleiden, wil ze haar brede netwerk informeren en bevragen rondom het onderwerp ‘reststromen’. Met een enquête worden de marktkansen, (mogelijke) producten en expertise voor het hoogwaardig verwaarden van reststromen geïnventariseerd. Daarna worden ketenbrede clusters gevormd, die moeten leiden tot verdergaande samenwerking en eventueel een businesscase. In mei 2010 moeten de eerste resultaten er liggen. Om deze eerste stappen makkelijker te maken, biedt de AFC de ondernemersclusters deskundige begeleiding. Deze nieuwe pre-competitieve aanpak wordt dan ook ondersteund door diverse ondernemersgerichte netwerken zoals FoodConnectionPoint, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, LIOF en de 5-sterrenregio.

Toevallige ontmoeting met succesvol resultaat

Het verhaal van Richard Corsmit van Duynie vormde een inspirerende appetizer tijden het Innovatiecafé. Hij vertelde dat tijdens een toevallige ontmoeting met een tuinder het idee voor een geheel nieuwe toepassing van aardappelschillen ontstond. Het resultaat: Biotop, een duurzame en biologisch afbreekbare afdeklaag voor planten op basis van aardappelkurk®, ter voorkoming van onkruidgroei en mosvorming. Corsmit: “Daarom is dit soort bijeenkomsten ook zo belangrijk. Je ontmoet mensen uit sectoren waar je geen kennis van hebt, je ontdekt raakvlakken en voor je het weet is een nieuw idee ontstaan.” Om dat idee verder te brengen heeft Corsmit een partner gezocht met kennis van de markt en de processen en een breed netwerk.

Agrofood Community

‘Geen innovatie zonder inspiratie’, luidt de lijfspreuk van de Agrofood Community. De netwerkorganisatie beweegt zich aan de voorkant van het innovatieproces. Met als doel te komen tot een versnelling van dat proces. Als levendige community wil de AFC alle in het innovatieproces belangrijke partijen met elkaar laten kennismaken, inspireren én begeleiden. Meer informatie over de AFC en haar activiteiten vindt u op de website www.agrofoodcommunity.nl.
Publicatiedatum: