Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: Verwachting lofproductie blijft laag

De verwachting voor de lofproductie in Frankrijk voor het seizoen 2009-2010 blijft laag. Agreste, het bureau voor de statistiek van het Franse Ministerie van Landbouw en Visserij, heeft de verwachte lofproductie voor het lopende seizoen zelfs nog iets naar beneden bijgesteld naar 182.000 ton. Dit zou een daling zijn van 18% ten opzichte van het vorige seizoen.

Lagere kwaliteit en kwantiteit Franse pennenoogst

Zoals bekend uit eerdere berichtgeving op deze site wordt deze lage productie veroorzaakt door verschillende factoren. De hoofdoorzaak is de slechte pennenproduktie in de zomer van 2009. Deze was een gevolg van de langdurige droogte in combinatie met een zeer hoge druk van de wortelluis. Bovendien blijkt dat de produktiviteit op de bak van deze pennen ook lager uitvalt, wat resulteert in lagere m2-opbrengsten. Tenslotte speelt nog mee dat het witlofwortelareaal in Frankrijk al jaren een dalende tendens vertoont. Het witlofpennenareaal in Frankrijk is ten opzichte van vorig jaar met 10% gedaald en over 5 jaar gezien inmiddels met 18%. Het huidige areaal bedraagt 11.200 ha.

Prijsval na goede start

In de maand november lagen de prijzen op een goed niveau. Door een stijgende vraag in november, een achterblijvend aanbod en meer winterse temperaturen stegen de prijzen. Voor november lag het gemiddelde prijsniveau zelfs 24% hoger dan het voorgaande jaar. (15% hoger ten opzicht van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar). Door het zachte najaarsweer en het grote aanbod van andere groenten daalde vanaf einde november echter de vraag naar witlof. Het stijgende aanbod veroorzaakte vervolgens de lagere prijzen in december.

Vanaf maart sterke afname witlofaanvoer

In november en ook nog de eerste weken van december lag de aanvoer 15-20% lager dan vorig jaar. Voor de rest van december en januari verwacht Agreste een produktie die ongeveer 12% lager zal zijn dan vorig jaar. Door het tekort aan witlofpennen zal het seizoen in Frankrijk verkort worden. De verwachting is dat vanaf maart de produktievolumes significant gaan afnemen.

Gevolgen voor export?

De lagere lofproduktie zou ook gevolgen kunnen hebben voor de Franse witlof-export. Frankrijk exporteert in een jaar als 2008 ruim 20.000 ton. Bijna de gehele export blijft binnen de EU, ruim 7.000 ton gaat naar Duitsland, ruim 6.000 ton naar Italie en ruim 3.000 ton naar Spanje. Uit de Beneluxlanden is netto sprake van ca 1.000 ton import.

Bron: Nieuwsbrief Chicosem
Publicatiedatum: