Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verkoop netbooks in 2009 verdubbeld

De verkoop van netbooks is dit jaar in vergelijking met 2008 verdubbeld. De groei verloopt in 2010 misschien minder hard doordat gewone laptops in prijs dalen.
Marktonderzoeker DisplaySearch gaat ervan uit dat dit jaar wereldwijd 33,3 miljoen mini-notebooks over de toonbank gaan. In 2008, het eerste jaar dat netbooks breed verkrijgbaar waren, bedroeg de afzet 16,4 miljoen stuks. De gehele markt voor mobiele pc’s (laptops plus netbooks) groeit dit jaar met 16 procent naar 169,6 miljoen exemplaren.

Vergeleken met het groeicijfer van 103 procent in 2009 zal de verkooptoename in 2010 een stuk bescheidener zijn. DisplaySearch rekent op een afzet van 39,7 miljoen netbooks, 19 procent meer dan dit jaar. De totale markt voor draagbare pc’s zal in 2010 met 17 procent groeien.

In het derde kwartaal was Acer de grootste leverancier van netbooks met een marktaandeel van 21,4 procent. HP was verantwoordelijk voor 16 procent van de verkochte netbooks. Asus verloor marktaandeel en had nog 14,8 procent over. Daarna volgden Samsung, Dell en Lenovo.

Netbooks zijn voor sommige consumenten aantrekkelijk omdat ze goedkoper zijn dan reguliere laptops. Voor anderen zijn netbooks handig als tweede of zelfs derde computer naast de desktop-pc en notebook die ze al hebben. De prijzen lopen uiteen van circa 250 tot 500 euro.

DisplaySearch denkt vooral de wat duurdere netbooks concurrentie kunnen krijgen van ultraplatte notebooks met beeldschermen van 10 tot 12 inch. Door een krachtiger processor en grafische chip zijn deze notebooks beter geschikt voor multimediatoepassingen, een zwak punt van netbooks. De nieuwe generatie Atom-processors voor netbooks biedt geen spectaculaire verbetering van de grafische prestaties.

bron: automatiseringgids.nl
Publicatiedatum: