Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2009 slecht jaar voor goederenvervoer

Nederlandse goederenvervoerders hebben niet eerder te maken gehad met zo'n grote volumedaling als dit jaar. Het totaal vervoerd volume over de weg, het water en het spoor daalde in 2009 met 11,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NEA die dinsdag zijn gepubliceerd.

De netto-opbrengsten van het grensoverschrijdende goederenvervoer zijn naar verwachting 12,5 procent gedaald, aldus het NEA.

Voor 2010 verwacht NEA dat het goederenvervoer zich "voorzichtig zal herstellen''. Maar een herstel naar de situatie van voor het crisisjaar 2009 lijkt nog ver weg. Naar verwachting stijgen de volumes volgend jaar ten opzichte van dit jaar met 2,1 procent. "Wel verwacht NEA nog een dip na de zomer door de seizoensinvloeden.''

Het afgelopen jaar was de volumedaling in het spoorvervoer met 13,1 procent het grootst, op de voet gevolgd door het wegvervoer met een daling van 12,6 procent. De binnenvaart liet de kleinste daling zien, 9,7 procent. Volgend jaar zal het spoorvervoer naar verwachting met 3,7 procent stijgen, het wegvervoer met 2,3 procent en de binnenvaart met slechts 1,4 procent.
 

Publicatiedatum: