2009 slecht jaar voor goederenvervoer

Nederlandse goederenvervoerders hebben niet eerder te maken gehad met zo'n grote volumedaling als dit jaar. Het totaal vervoerd volume over de weg, het water en het spoor daalde in 2009 met 11,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NEA die dinsdag zijn gepubliceerd.

De netto-opbrengsten van het grensoverschrijdende goederenvervoer zijn naar verwachting 12,5 procent gedaald, aldus het NEA.

Voor 2010 verwacht NEA dat het goederenvervoer zich "voorzichtig zal herstellen''. Maar een herstel naar de situatie van voor het crisisjaar 2009 lijkt nog ver weg. Naar verwachting stijgen de volumes volgend jaar ten opzichte van dit jaar met 2,1 procent. "Wel verwacht NEA nog een dip na de zomer door de seizoensinvloeden.''

Het afgelopen jaar was de volumedaling in het spoorvervoer met 13,1 procent het grootst, op de voet gevolgd door het wegvervoer met een daling van 12,6 procent. De binnenvaart liet de kleinste daling zien, 9,7 procent. Volgend jaar zal het spoorvervoer naar verwachting met 3,7 procent stijgen, het wegvervoer met 2,3 procent en de binnenvaart met slechts 1,4 procent.
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven