Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO roept op de lasten voor boeren en tuinders niet te verhogen

"De agrarische sector zit in de houdgreep van de economische crisis. Vrijwel alle boeren en tuinders hebben hierdoor een enorme klappen gekregen. De bedrijfsresultaten en inkomens zijn ronduit dramatisch laag", zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een eerste reactie op de bedrijfsresultaten en inkomens in de agrarische sector in 2009, zoals die nu worden geraamd door het LEI. Hij roept het kabinet op om de lasten voor boeren en tuinders niet verder te verhogen

In Europa zijn de inkomens van boeren over de hele linie in 2009 gedaald met gemiddeld 12,2% gedaald, zo maakte Eurostat bekend. In Nederland was de inkomensdaling volgens Eurostaat 13,8%. De daling volgt op de al sterk gedaalde bedrijfsresultaten van boeren en tuinders in 2008. De verschillen met de gemiddelde inkomens in het midden- en kleinbedrijf zijn niet eerder zo groot geweest.

Geen lastenverzwaring

Maat herhaalt zijn oproep aan het kabinet en andere overheden om de lasten voor boeren en tuinders niet te verhogen. "De concurrentiekracht van agrarische bedrijven kan lastenverzwaringen niet verdragen." Zeker zo belangrijk vindt hij dat de marges in de keten beter verdeeld worden. "Een redelijk deel van de verkoopprijs van agrarische producten dient bij boeren en tuinders terecht te komen." Het LEI stelt volgens de LTO-voorzitter terecht dat er als gevolg van ontsparing weinig of geen ruimte is om te investeren in duurzaamheid en versterking van de internationale concurrentiepositie. De agrarische sector zit nog midden in een crisis en het belang van kredietgaranties en ook goede exportkrediet-verzekeringen geldt onverkort.
 

Productievolumes zijn moeilijk te sturen

"De recessie heeft het productievolume van de land- en tuinbouw niet beïnvloed, maar vooral de afzet van veel producten", zegt Maat. Het is volgens hem in de land- en tuinbouw geen kwestie van een kraan open of dicht draaien. In vrijwel alle sectoren is de 'speelruimte' in volume beperkt vanwege min of meer vaste randvoorwaarden en productiepatronen. "Zeker in de loop van het seizoen kun je niet zomaar even overstappen op een ander product of naar een andere sector. Productievolumes zijn in de meeste sectoren moeilijk te sturen."
 

Stroevere export

De Nederlandse land- en tuinbouw is sterk exportgericht en vooral de export verliep stroever door kredietproblemen en verzwakte valuta van landen als Engeland en Rusland. De afzetprijzen zijn extreem gedaald in de glastuinbouw; telers van glasgroenten en snijbloemen en ook de bollentelers hebben opnieuw een negatief inkomen. Dat geldt ook voor melkveehouders, al heeft de melkprijs zich de afgelopen maanden flink hersteld.

Samenwerking bij afzet in de tuinbouw

Oorzaak van de uitzonderlijk slechte cijfers in de glastuinbouw is primair de vraaguitval in landen buiten de Eurozone. Driekwart van de glastuinders is nu niet in staat om leningen af te lossen. "Voor glasgroentetelers spelen ook andere factoren mee, zoals een toename van productie en een verdeelde afzetstructuur", zegt Nico van Ruiten van LTO Glaskracht. Voor de productie van snijbloemen verwacht hij een lichte krimp in 2010, al zal vooral vraagherstel moeten leiden tot een nieuw prijsevenwicht in de markt. Naast aantrekken van de vraag zal het prijsherstel in de glasgroente ook moeten komen van productieafname in andere exporterende landen zoals Spanje, Marokko en Israël en van meer samenwerking tussen afzetorganisaties.

bron: LTO Nederland
Publicatiedatum: