Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overslag Zeeland daalt vijftien procent

De zeeoverslag in de Zeeuwse havens (Zeeland Seaports) is in 2009 met vijftien procent gedaald ten opzicht van 2008. In 2009 werd 28 miljoen ton zeevracht overgeslagen. Hoewel dit een forse daling is, toonden de laatste maanden een herstel. Het halfjaarcijfer liet nog een daling zien van 23 procent.

Omdat de resultaten van december nog maar voor een deel zijn meegewogen, en omdat de markt op dit moment moeilijk te voorspellen is, houdt Zeeland Seaports uiteindelijk rekening met een nog beter definitief resultaat. De daling heeft zich, behalve bij de aardolieproducten, voorgedaan in alle ladingsoorten. Ondertussen investeren Zeeland Seaports en het in het havengebied gevestigde bedrijfsleven flink om de havens verder te ontwikkelen. Het afgelopen jaar heeft zich gekenmerkt door zeer veel nieuwe activiteiten. Onder meer de bouw van de nieuwe kades in de Scaldiahaven, het windmolenproject van Verbrugge, de aankondiging van de energiecentrale van C-Gen, de opening van de Van Citterssteigers, het eerste zeecruiseschip in Vlissingen-Oost en de start van PortXcs, het nieuwe havenmanagementsysteem.

Ook vond in 2009 de kick off plaats van Maintenance Valuepark Terneuzen, het nieuwe contractorpark voor de procesindustrie. Er hebben zich nieuwe bedrijven gevestigd en diverse bestaande bedrijven breidden uit zoals Mercuria in de Buitenhaven. In Vlissingen-Oost worden in totaal voor 18,8 ha aan nieuwe tankterminals gebouwd. Zeeland Seaports sloot een samenwerkingovereenkomst met Railwind, Evelop (Eneco) en Prorail om 15 tot 18 windmolens boven het spoor in Vlissingen-Oost te bouwen. Tot slot breidde ook Continental Stevedoring Company haar activiteiten uit door de vestiging van Continental Container Services, Smith Holland, PTI en ATL Trailerverhuur.

Biopark Terneuzen

In het Biopark Terneuzen begon de warmteleverantie van WarmCO2 aan Glastuinbouw Terneuzen. Drie tuinders realiseerden hier hun nieuwe kassen, Van Duijn voor de kweek van Aubergines, Kwekerij Westerschelde (Paprika’s) en Tomaholic (Tomaten). Op dit moment vinden nog onderhandelingen plaats met twee andere partijen. Ook werd Bio Base Europe opgericht, het grensoverschrijdende project dat onder meer een proeffabriek en een training- en informatiecentrum voor de Biobased economy bevat.

Bron: Schuttevaer

Publicatiedatum: