Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gerard Rutte: "Als supermarkt doe je er dus verstandig aan het niet van de daken te roepen"

'Biologisch' wint terrein in supermarkt

2009 was een goed jaar voor de verkoop van biologische groente en fruit. In steeds meer supermarkten neemt het assortiment toe. Toch kleven er nog wel wat nadelen aan, meent supermarktdeskundige Gerard Rutte. De vraag is bijvoorbeeld groter dan het aanbod.

Rutte: "Er is namelijk te weinig en onregelmatige aanvoer van biologische groente. Als supermarkt doe je er dus verstandig aan het niet van de daken te roepen. Wat dat betreft doet Dekamarkt het goed, net als Dirk van den Broek. Ook Plus is best goed bezig.'' Plus won trouwens kort geleden voor het vierde jaar op rij de Eko-award, omdat deze supermarktketen de meeste biologische producten in de schappen heeft liggen - gemiddeld 175 per filiaal.

Helemaal biologisch kan een grote supermarkt als Albert Heijn niet zijn. "Dan zou je zoveel nodig hebben. Ga maar na, je hebt het over negenhonderd winkels. Dat kun je richting de klant niet waarmaken. Je kunt het ook niet uitleggen als je altijd biologische spruitjes hebt, maar dan ineens een week niet. Dat snapt een klant niet. Voor een product als thee kun je dat weer wel waarmaken.''

Dat gaat echter wel langzaam maar zeker veranderen, voorspelt Rutte. "Over tien jaar is alles biologisch. Supermarkten zullen dat gewoon eisen van hun leveranciers.'' De specialist uit Bloemendaal wil nog wel iets kwijt over de definitie van de term 'biologisch'. "Je kunt je afvragen wat er biologisch is aan groente uit Engeland of ananas die duizenden kilometers met het vliegtuig wordt vervoerd. Kijk eens wat dat aan kerosine kost.''

Consumenten besteedden dit jaar tien procent meer geld aan biologisch voedsel dan het jaar ervoor. De kredietcrisis heeft volgens Eten van Waarde, een recente Peiling Consument en Voedsel weinig negatieve effecten gehad op de verkoop van biologische producten, die toch iets duurder dan gemiddeld zijn. Dit mede dank zij de groep vaste, trouwe afnemers van biologisch. Aan de crisis zouden zelfs goede kanten zitten, omdat 'we) steeds meer hechten aan puur en authentiek.

Bron: Gooi en Eemlander
Publicatiedatum: