Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overheid en bedrijfsleven officieel van start met CLIENT export voor de sector bloemen, groenten, fruit

Deze week ondertekenden Secretaris Generaal Van der Zande (LNV), Willem Baljeu (Frugi Venta), Robert Rodenburg (VGB), Maarten de Graaf (KCB) en Jan Lanning het Memorandum of Understanding CLIENT bloemen, groenten en fruit.

De partijen zien de ondertekening als een mijlpaal waarbij zowel overheid als bedrijfsleven zich committeren aan de bouw en uitrol van CLIENT export voor deze sectoren. Van der Zande sprak zijn waardering uit over het initiatief. “Het is een belangrijke dag voor CLIENT Export. Met de ondertekening markeren we dat we weten wat we aan elkaar hebben en afspraken maken over wat we de komende maanden gaan doen. Als het inderdaad lukt om in 2010 een groot deel van de doelgroep te laten deelnemen, is onze opzet geslaagd.”Informatiesystemen

Namens de groentehandel richtte Willem Baljeu, directeur van Frugi Venta, enkele woorden tot de Secretaris Generaal. “Als handelsorganisatie onderschrijven wij het belang van CLIENT Export. Als sector houden we ons ook bezig met logistieke trajecten via trein en binnenvaart in het project Fresh Corridor. Een van de deeltrajecten hiervan betreft het aan elkaar koppelen van informatiesystemen waarmee we onze internationale concurrentiepositie kunnen versterken. Internationaal gezien moeten we nu echt een slag maken, ClLIENT Export kan daar bij helpen.”

Nieuwe techniek

Robert Roodenburg, directeur van de VGB haakte daarbij aan door te refereren aan het transport van bloemen en planten per trein naar Roemenië. “De bestemming van de trein is niet zo spannend, wat wel helemaal nieuw is voor transport van bloemen en planten is containerisatie. Dat vereist een hele ander techniek dan we tot nu toe gewend waren. Binnenkort starten we met transport via short sea verbindingen naar Helsinki en St. Petersburg. De administratieve afhandeling ter plaatste is cruciaal voor het slagen van dergelijke projecten. CLIENT Export is een belangrijke stap in het samenspel tussen overheid en bedrijfsleven.”

Noodprocedure

Martien de Graaf van het KCB noemde flexibiliteit een belangrijk aandachtspunt tijdens het proces. “Een zending is pas op het laatste moment bekend. We denken nu een systeem te hebben waar we goed mee kunnen werken.” De Graaf onderstreepte tevens het belang van een goede noodprocedure voor het geval de elektronische gegevensuitwisseling het laat afweten.
Het Memorandum of Understanding is verder ondertekend door de heren Van der Valk en Lanning van het Programmateam CLIENT en vertegenwoordigers van de Plantenziektenkundige Dienst, Frug I Com, Florecom en de Voedsel en Warenautoriteit.

CLIENT Export is een computerapplicatie voor het opmaken van fytosanitaire exportcertificaten . Het controleert de juiste invulling en de eisen en dekking van het fytosanitair certificaat. CLIENT Export wordt met een inlogcode voor gebruikers toegankelijk via de website van LNV-loket.
Publicatiedatum: