Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek naar biologisch bewijst tegendeel

CEO Syngenta pleit voor conventionele voedselproductie

Tholen - Volgens de CEO van Syngenta, Michael Mack, heeft de biologische landbouw 30% meer land nodig dan de traditionele landbouw voor dezelfde productie. Syngenta is een Zwitser bedrijf dat actief is in de Agrarische sector met gewasbeschermingsmiddelen en zaden.

“Als de hele wereld morgen over zou schakelen naar biologische landbouw, zou er een ecologische ramp volgen. In termen van opbrengsten is het biologisch produceren het equivalent van het rijden met een SUV. We moeten af van de onjuiste veronderstelling dat natuurlijk altijd beter is, bestrijdingsmiddelen zijn bewezen veilig en effectief en absoluut niet schadelijk voor mens en milieu”, aldus Mack, die er tegenover de New York Times aan toe voegde zich niet bedreigd te voelen door de biologische beweging, maar mensen bewust te willen maken van de beperkingen van de biologische landbouw en de productiviteit van de conventionele landbouw niet te onderschatten.

Na 22 jaar studie aan het Rodale Instituut vond men dat de opbrengsten van soja en maïs hetzelfde waren, maar verbruikt de biologische landbouw 30% minder energie, geen pesticiden en minder water, dus met voordelen voor het milieu. Tijdens de droogte in de V.S. gedurende de jaren 1988 tot 1998 waren de graanopbrengsten op biologische bedrijven door een goed bodembeheer zelfs 22% hoger. Een ander voordeel is de absorptie van koolstof in de bodem, wat gunstig is voor het klimaat.

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan kwamen tot de conclusie dat door samenwerking in ontwikkelingslanden het mogelijk moet zijn drie keer zoveel biologisch voedsel te produceren als met traditionele landbouw methoden en volgens Ivette Perfecto, professor natuurlijke hulpbronnen en leefmilieu van de universiteit, moeten we af van het idee, dat er met biologische landbouw niet genoeg voedsel geproduceerd kan worden.