Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dramatische daling in investerings- en uitbreidingsplannen bij glastuinbouwers

Jaarlijks ondervraagt AgriDirect alle glastuinbouwbedrijven o.a. naar hun plannen voor de komende jaren. Na afloop van de GlastuinbouwScanner 2009, waarbij bijna 4.000 glastuinders de vragen van AgriDirect beantwoord hebben, is deze analyse weer opnieuw uitgevoerd. Uit deze analyse blijkt dat het aantal glastuinders met uitbreidingsplannen in 2009 is gehalveerd t.o.v. 2008. Deze daling, die reeds in 2008 is ingezet, zien we in alle hoofdsectoren binnen de glastuinbouw. Dit is een dramatische kentering vooral t.o.v. 2007, toen we nog een stijging in de uitbreidingsplannen hebben kunnen constateren, vooral bij snijbloementelers.De daling die we nu in 2009 constateren, zien we in alle sectoren, m.u.v. de snijbloemensector, terug. Bij snijbloementelers zien we weliswaar een mindere daling van het aantal telers met uitbreidingsplannen t.o.v. 2008, deze daling licht echter helemaal in lijn met de reeds in 2008 ingezette vermindering van het investeringsinteresse.

Opvallend genoeg heeft het sterk verminderde investeringsinteresse bij glastuinders geen invloed op het aantal glastuinders dat het bedrijf wil stoppen of afbouwen.
De relatief sterke stijging van het aantal stoppers/afbouwers die we in 2008 constateerden is in 2009 weer omgeslagen in een daling van het percentage stoppers/afbouwers. Het percentage ligt nu weer op ongeveer hetzelfde niveau als in 2007. Uitzondering hierop vormen de potplantentelers waar we nog steeds een stijgende lijn in het percentage stoppers/afbouwers kunnen zien.

Bron: Agridirect.nl
Publicatiedatum: