Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sporengasdetector kan waarde hebben voor glastuinbouw en fruitbewaring

De sporengasdetector van de Radboud Universiteit Nijmegen staat centraal in een nieuw project van de Europese Unie. Zeer kleine concentraties gas kunnen waardevolle informatie geven over stofwisselingsprocessen in plant. Het project Ultragas maakt deze kennis onder meer toepasbaar voor de tuinbouw. De techniek kan onder andere toepassing krijgen in de fruitbewaring en de glastuinbouw.

Het project Ultragas krijgt inbreng van enkele hooggespecialiseerde Gelderse bedrijven en onderzoeksinstituten. Het project van 4,2 miljoen euro ontvangt hiervoor een subsidie uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) en van de provincie Gelderland. In totaal gaat het om 2.5 miljoen euro. Het resterende bedrag wordt door het consortium zelf opgebracht. Coördinator van het project is dr. Frans Harren, hoofd van de Trace Gas Facility van het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier is de sporengasdetector de afgelopen 20 jaar ontwikkeld en voor onderzoek aan levende planten en dieren toegepast.

De techniek spoort zeer kleine hoeveelheden gas op in een mengsel van andere gassen. Sensor Sense, een spin off van de afdeling, verkleinde de installatie tot handzame apparaten. De gasanalysatoren voor de tuinbouw meten de veelvoorkomende gassen NOx en etheen. De tuinbouwsector lijdt momenteel aanzienlijke schade door de aanwezigheid van deze gassen in de kas als gevolg van CO2-bemesting door rookgasinstallaties; als gevolg van ongewenste fysiologische processen in de plant; en door ongewenst bederf van vruchten tijdens fruitopslag. Juiste informatie over deze gasafgifte kan bijdragen aan het juist instellen van de klimaat- en bewaarcondities.

In het project wordt onder andere meegewerkt door Agro Food Science Group (AFSG) en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, DLV Plant en Blgg.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
Publicatiedatum: