Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
door telersverenigingen uit Vlaanderen (LAVA) en uit Frankrijk (APEF)

Historische ondertekening witloofmemorandum

Woensdag 16 december vond in het prachtige gebouw van de regio Nord-Pas de Calais in Rijsel een heel belangrijke ondertekening plaats. Vertegenwoordigers van telersverenigingen uit Vlaanderen (LAVA) en uit Frankrijk (APEF) hebben samen een memorandum ondertekend om via een transnationale samenwerking de toekomst van de witloofproductie veilig te stellen. Het woord historisch wordt soms snel gebruikt maar deze samenwerking is wel uniek en stoelt op een traditie van overleg binnen het witloof tussen beide landen.

Inhoud memorandum

Het memorandum situeert zich op drie terreinen; uitwisseling van prijs- en productiegegevens, uitwisseling van transnationale onderzoekgegevens en tenslotte maatregelen in kader van crisisbeheer en -preventie. Alle maatregelen kaderen strikt binnen de Europese regelgeving. In feite moeten alle maatregelen er toe leiden dat er kwaliteit wordt geleverd doorheen het hele handelskanaal zodat de consument – en zeker bij moeilijker marktomstandigheden – blijvend kan rekenen op een kwaliteitsvolle, gezonde en smaakvolle witloofkrop.

Discussies geen struikelblok

Eerste spreker was Charles Bellet, voorzitter van APEF. Hij wees er op dat er al meer dan veertig jaar druk overlegd wordt tussen de beide regio’s, soms succesvol soms met de nodige discussies. Deze discussies vormden geen belemmering om in het verleden reeds te komen tot concrete afspraken. Met dit memorandum worden echter verdere stappen gezet. Charles Bellet hoopt dat deze nieuwe afspraken hun efficiëntie zullen bewijzen op de momenten dat de marktomstandigheden minder gunstig zijn. Juist in die ongunstigere tijden moet je nog meer rekening houden met de verwachtingen van de consument en moet kwaliteit de eerste prioriteit zijn.

Wat met het derde productieland?

Tweede spreker was Georges Van Keerbergen als vertegenwoordiger van een syndicale organisatie, in dit geval Boerenbond. Hij noemde drie argumenten om dit akkoord historisch te noemen. Ten eerste is het akkoord gegroeid vanuit de basis. Ten tweede zijn het twee aangrenzende regio’s die met hun verschillen en hun gelijkenissen een akkoord afsluiten om zonder voorbehoud informatie uit te wisselen. Ten derde prees hij de producentenorganisaties omdat ze in deze zeer kort op de bal gespeeld hebben. "Voorzitters en directeurs van onze veilingen verdienen dan ook lof voor dit initiatief", stelde hij letterlijk. Georges Van Keerberghen drukte tevens de hoop uit dat heel Europa dit initiatief zou onderschrijven. Deze laatste opmerking formuleerde hij uitdrukkelijk in het Nederlands.

Philippe Bauwin, voorzitter van Celfnord is al meer dan veertig jaar witloofteler in hart en nieren. Al die tijd heeft hij gestreefd naar meer en betere samenwerking tussen de witloofproducerende regio’s. Hij is bijzonder verheugd dat een dergelijk betekenisvol memorandum uiteindelijk is ondertekend. De toekomst voor de witlooftelers biedt terug perspectief, daar is hij van overtuigd.

Bron: REO
Publicatiedatum: